Close sidebar
Stiri

6 iunie 2022! Ziua Limbii Ruse

6 iunie 2022! Ziua Limbii Ruse  [Sursa foto: PixaBay]

An de an, pe 6 iunie, se serbează ziua limbii ruse. Cum a luat naștere această zi


In articol:

Ziua ONU a Limbii Ruse coincide cu ziua de naștere a lui Aleksandr Pușkin, pe 6 iunie, un poet rus considerat părintele literaturii ruse moderne. 

Rusa este o limbă slavă, ale cărei rude cele mai apropiate sunt ucraineana, belarusă și rusina (Ucraina și Slovenia). În secolul al XIX-lea, ceea ce noi clasificăm acum drept rus modern era cunoscut sub numele de „Marele Rus”.

Belarusul se numea „rusul alb”, iar ucraineanul „rusul mic”. Astăzi, peste 170 de milioane de oameni vorbesc rusă.

UNESCO a stabilit ziua limbii ruse în 2010.  

Citeste si: Vladimir Putin a făcut o ”greșeală istorică”! I-a spus-o chiar Emmanuel Macron, în ultima lor discuție

The Guardian: Limba inamicului: ucrainenii din est resping limba lor natală rusă

În orașele din apropierea graniței cu Rusia, influența Moscovei a fost puternică, iar ucraineană era rar vorbită.

Se vorbea cel mai des limba rusă, însă se pare că venirea războiului a schimbat asta rapid, scrie cotidianul The Guardian

Gamlet Zinkivskyi a crescut vorbind rusă în orașul Harkov, din Ucraina, la fel ca și părinții săi. Dar când Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie 2022, acesta a fost impulsul final pentru a trece pe deplin la ucraineană.

6 iunie 2022! Ziua Limbii Ruse
6 iunie 2022! Ziua Limbii Ruse[Sursa foto: Facebook]

„Din păcate, am crescut vorbind rusă, dar nu este plăcut să vorbesc aceeași limbă ca armata care distruge zone întregi ale țării noastre”, a spus Zinkivskyi, un artist stradal în vârstă de 35 de ani, foarte cunoscut locuitorilor din Harkiv, care de obicei face referire la el prin prenume.

6 iunie 2022! Ziua Limbii Ruse
6 iunie 2022! Ziua Limbii Ruse[Sursa foto: Facebook]

Schimbarea de limbă face parte dintr-o călătorie mai amplă către o identitate ucraineană mai pronunțată pentru Zinkivskyi, ceva împărtășit de mulți în zonele în mare parte vorbitoare de rusă din estul și sudul Ucrainei.

Este un proces care a devenit mai pronunțat în ultimele trei luni, dar se dezvoltă de câțiva ani. Ca tânăr artist, Zinkivskyi a avut un vis de lungă durată: o expoziție la Moscova. Harkov este la doar câteva zeci de mile de granița cu Rusia și de mult timp este aproape în întregime vorbitoare de rusă. Din punct de vedere cultural, Moscova se simțea ca centrul universului. Dar când Zinkivskyi a ajuns în sfârșit la o galerie de acolo în 2012, a fost îngrozit.

„Au fost detestători și paternalizatori cu privire la Harkiv și Ucraina și, sincer, m-am gândit: la dracu’”, a spus el. S-a întors la Harkov și a devenit mai concentrat pe scena artistică ucraineană.