Ziua Internaţională fără dietă este dedicată promovării unui stil de viață sănătos și conștientizării pericolelor și inutilității dietei. Există zeci de diete diferite care circulă online. Multe dintre aceste diete sunt ineficiente în cel mai bun caz și dăunătoare sănătății. Imaginile photoshopate găsite în reviste de modă și frumusețe au fost marcate drept o cauză directă a unui număr tot mai mare de tulburări de alimentație în rândul tinerilor.
Prea mult timp sănătatea a fost asociată cu tipuri de corp nerealiste și cu diete nesănătoase și periculoase. Ziua internațională fără dietă a fost creată cu intenția de a promova un stil de viață sănătos pentru toate tipurile de corp.
Simbolul Zilei Fără Dietă este o panglică albastră, similară cu panglica roșie a Zilei Mondiale împotriva SIDA.
Citeste si: Dimineața Nebună. O primărie din Vâlcea, executată silit de lăutari. AUDIO
Ziua internațională fără dietă a fost sărbătorită pentru prima dată de Mary Evans în 1992. Scopul zilei a fost de a ajuta bărbații și femeile din întreaga lume să-și aprecieze propriul corp. Trecută ea însăși prin anorexie, Mary a început Diet Breakers, care este organizația ei. Ea a creat apoi prima Zi Internațională Fără Dietă, atrăgând atenția asupra cauzei și, bineînțeles, asupra organizației sale.
Citeste si: Românii, prinși în „Jocul cuvintelor cu Dan Negru”
De aceea, majoritatea profesioniștilor medicali îi vor sfătui pe oameni să nu înceapă una dintre aceste diete la modă și, în schimb, îi vor sfătui pe oameni să facă schimbări simple și durabile în dieta și rutina lor de exerciții fizice. Pentru a-i ajuta pe oameni să-și dea seama de impactul pe care multe dintre aceste moduri de sănătate îl pot avea asupra sănătății lor, a fost inventată o sărbătoare cunoscută sub numele de Ziua internațională fără dietă.
Institutul de Medicină spune: „Cei care finalizează programe de slăbire pierd aproximativ 10% din greutatea corporală doar pentru a-și recăpăta două treimi în decurs de un an și aproape toată în cinci ani.”