- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Originile exacte ale empanadas sunt legate de Portugalia și Galiția (Spania). Produsul de patiserie și-a făcut prima apariție în timpul invaziilor maure din Iberia medievală. În 1520, o carte de bucate care prezenta mâncare catalană, arabă, franceză și italiană avea empanadas umplute cu fructe de mare listate ca una dintre rețetele sale. Se crede pe scară largă că empanadas și încă un produs similar, calzone, sunt ambele inspirate de samosas- o plăcintă în formă triunghiulară populară în culturile arabe și din Asia de Sud.
Cum se prepară reţeta tradiţională de empanadas
EMPANADAS reţetă originală. Pentru aluat
300 g făină
200 g unt
2 ouă
½ linguriţă sare
EMPANADAS reţetă originală. Pentru umplutură
500 g carne tocată pui
200 g ciuperci
2 legături ceapă verde
3 căţei usturoi
1 morcov
boia iute
cimbru
sare
piper
ulei
pătrunjel
Într-un vas, amesteci făina cu untul tăiat cubuleţe. Adaugi ouăle, sarea şi frămânţi un aluat pe care îl dai la frigider 20 de minute.
Pentru umplutură, cureţi legumele, verdeţurile şi le speli. Tai mărunt ciupercile, razi morcovul, zdrobeşti usturoiul şi toci ceapa verde. Încingi puţin ulei într-o tigaie şi căleşti ceapa, usturoiul şi morcovul ras.Adaugi carnea de pui tocată şi o căleşti până când scade toată zeama. Adaugi ciupercile, pătrunjelul tocat şi condimentezi cu boia iute, cimbru, piper şi sare, după gust.
Dai tigaia deoparte şi laşi umplutura să se răcească. Scoţi aluatul de la frigider şi întinzi o foaie subţire de aproximativ 1 cm.
Tai cercuri cu diametrul de 10 cm. În mijlocul lor pui o lingură de umplutură. Le împătureşti şi le presezi pe margini. Într-o tavă, tapetată în prealabil cu ulei şi făină, aşezi pateurile cu carne. Dai la cuptor în jur de 40 de minute, până se rumenesc frumos. Serveşti empanadas calde, însă sunt excelente şi reci.