9 septembrie 2022: Ziua Sudoku. Cum a apărut acest joc? În zilele noastre sunt puține persoane care nu au mai auzit de jocul Sudoku. Chiar dacă poate părea complicat, este un joc care implică multă strategie și logică.
În ciuda aspectului simplu, Sudoku este un joc care constă în completarea unei grile compuse din nouă căsuțe, cu cifre de la 1 la 9, respectând condiția ca fiecare coloană, fiecare rând și pătrat mai mic (3X3) să nu conțină cifrele de la 1 la 9 decât o singură dată, unele cifre fiind dispuse deja în grilă.
Se crede că strămoșul lui Sudoku este o clasă de probleme matematice, cunoscute sub numele de „pătrate magice”.
Originile jocului sunt încă neclare, însă toate indic iile presupun că Sudoku provine din Japonia, deoarece pentru prima dată a apărut sub această formă în paginile unui ziar japonez.
Numele “Sudoku” vine din limba japoneza si este abrevierea regulii unui joc “Suji wa dokushin ni kagiru”, care înseamnă „Aici nu poate fi decât o singură și unică cifră” (“Su” – cifra, “doku” – unica).
Denumirea jocului este marcă înregistrată, proprietarul fiind “Nikoli Corporation Ltd”, un trust de presă japonez, specializat în jocuri de tip „problemă”.
Originea jocului provine din „Problema celor 36 de ofițeri”, a matematicianului de origine elvețiană Leonhard Euler. În anul 1782, el a construit careuri cu enigme, împărțite în câmpuri indivizibile, care trebuiau completate cu litere sau cifre, astfel încât fiecare semn să apară o singură dată, în orice celulă sau subdiviziune.
Citeste si: Jocul „balena albastră” a revenit după patru ani! Este viral pe Tik Tok
Howard Garns, un jurnalist american, a fost cel care a publicat primul Sudoku, în anul 1979, sub denumirea “Number Place”, în revista “Dell Pencil Puzzles and Word Games”, care apărea la New York.
În 1984, jocul este introdus și în revistele japoneze de profil, sub numele Sudoku, iar succesul a fost imediat. În zilele noastre, jocul a fost adaptat și există mai multe variante de Sudoku, cum ar fi varianta pentru copii, grile de 4×4 care conțin regiuni de 2×2.
- Grile de 5×5 care au fost publicate sub numele de Logi-5
- Grile de 6×6 care conțin regiuni de 2×3
- Grile de 7×7 cu șase regiuni în formă de hexamino și o regiune despărțită grile de 9×9 cu regiuni în formă de polyomino
- Grile de 16×16 cu regiuni de 4×4
- Grile de 25×25 cu regiuni de 5×5 numite Sudoku the Giant
- Gattai 5 sau Samurai: p meta-grilă compusă din cinci grile de 9×9
- Grile cu regiuni rectangulare
- Dion Church a creat o grilă 3D