Close sidebar
Stiri

A doua zi de Crăciun: Ce sărbătoare este pe 26 decembrie 2021?

A doua zi de Crăciun

Pe 26 decembrie 2021 crestinii ortodocsi sarbatoresc Soborul Macii Domnului.


In articol:

Este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. Maica Mântuitorului Iisus Hristos este prima cea mai mare persoană sfântă din ceruri după Sfânta Treime (apoi Sfântul Ioan Botezătorul).

Predica Sfantului Ierarh Proclu la Soborul Maicii Domnului

„Cine a cunoscut, cine a auzit ca Dumnezeu S-a salasluit necircumscris in pantece, Cel pe care cerurile nu l-au cuprins, iar pantecele nu L-a ingradit, ci din Fecioara S-a nascut nu doar simplu Dumnezeu, nici doar simplu om. Cel ce astazi S-a nascut, poarta care odinioara era a pacatului a aratat-o usa a mantuirii.

  A doua zi de Crăciun

Caci acolo unde sarpele a varsat veninul prin neascultare, acolo Cuvantul, prin ascultare, intrand in altar, S-a intrupat.

Acolo unde s-a ivit cel dintai ucenic al pacatului, Cain, acolo izbavitorul neamului omenesc, Hristos, fara de samanta a odraslit, fara a se rusina iubitorul de oameni de durerile nasterii din femeie", spunea Ierarhul in predica.

Citeste si: Legenda Crăciunului: De ce se sărbătoreşte pe 25 decembrie şi ce semnificaţie are?

Ce NU trebuie să faci în a doua zi de Crăciun

Nu e bine sa speli haine in aceasta zi, pentru ca apa varsata pe rufe o vei folosi pentru vindecarea ranilor. De asemenea, e o zi in care nu se munceste. Oamenii care muncesc in ziua cand e cinstita Fecioara Maria nu vor mai avea nicio zi libera tot anul.

E interzis sa barfesti, sa injuri, sa uneltesti impotriva celorlalti. Cei care se razbuna sau doresc sa isi incheie socotelile cu cei din jur astazi vor suferi pierderi.

Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase.

Că altfel nu se mărită.

Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul- se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă.

Citeste si: De Crăciun, ediție specială “Bravo, ai stil! Celebrities”! Ce surprize le-au pregătit telespectatorilor concurentele emisiunii?

În aceste zile, tradiția și vechile almanahuri spun că se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime. Că, spune Scriptura, şi Sf. Iosif l-a primit în casa lui pe Iisus, chiar dacă nu îi era fiu, dar a primit vestea şi gândul bun cu smerenie şi bucurie.

RUGĂCIUNE 26 DECEMBRIE – Rugăciunea Sfântului Nicodim – Iată mai jos și textul rugăciunii!
”Celui Ce a Răsărit din Fecioara, Mai Marelui Păstorilor, ca o oaie de turmă ai urmat, Părinte al nostru Sfinte Nicodim. Cu postul, cu privegherea şi cu rugăciunile, te-ai făcut lucrător sfinţit de cele cereşti, tămăduind sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă.

Pentru aceasta strigăm: Slavă Celui Ce te-a preaslăvit pe tine; Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce a arătat tuturor prin tine îndreptare.

Cel Ce ai luat viaţă nestricăcioasă şi fericită, Preacuvioase Nicodim, stând totdeauna înaintea lui Hristos, dă-ne nouă luminare, sfinţite; ca, bucurându-ne, să lăudăm preamărită viaţa ta; că ai fost preamărit.

La Razele Domnului cu credinţă privind, cuvioase părinte, Preamărite şi de Dumnezeu Înţelepţite Nicodim, cu lacrimi te-ai rugat să îţi ajungi dorirea. Pentru aceasta ai şi dobândit nădejdea, cu veselie.

Sufletul meu cel întunecat cu gânduri viclene luminează-l, Iubitorule de oameni, Cuvinte, cu rugăciunile Preacuviosului Tău Nicodim şi mă izbăveşte de întunericul cel neluminat, în ceasul judecăţii, Milostive.

Amin!”