• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

A fost retras proiectul care prevede ca pasagerii cu gripă sau alte boli vizibile să nu poată călători cu trenul: "Abuzuri grave din partea angajaților CFR"

CFR renunţă la ideea de a da jos din tren pasagerii cu boli contagioase
[Sursa foto: PixaBay]
Ministerul Transporturilor a anunțat astăzi că a hotărât să retragă proiectul care prevede ca pasagerii cu boli contagioase să nu poată călători cu trenul.

Potrivit noului regulament prezentat de CFR, călătorii cu gripă sau alte boli vizibile, care pot fi contagioase, nu mai aveau voie să urce în tren. Așa cum era de așteptat, această măsură a stârnit numeroase critici în spațiul public. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisă ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, prin care i-a cerut să retragă „imediat” proiectul care prevede ca pasagerii cu gripă sau alte boli vizibile să nu poată călători cu trenul.

„În urma propunerilor primite din partea societății civile, în cadrul procedurii de consultare publică, desfășurată în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a decis retragerea proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul feroviar din cadrul procedurii menționate”, a transmis Ministerul Transporturilor, joi, într-un comunicat.

„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vă solicită retragerea imediată a Proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul feroviar pus în dezbatere publică pe 25 iulie

2024. Acest proiect conține măsuri abuzive și discriminatorii împotriva cetățenilor care ar putea prezenta semne de boală și doresc să călătorească cu trenul, încalcând, astfel, flagrant drepturile fundamentale ale cetățenilor români și ai Uniunii Europene, și deschizând astfel calea unor abuzuri grave din partea angajaților CFR sau ai altor operatori de transport de călători pe calea ferată”,
 transmitea FACIAS, miercuri, în scrisoare.  

CFR renunţă la ideea de a da jos din tren pasagerii cu boli contagioase

Citește și: Cât costă un bilet la mare cu Trenurile Soarelui în 2024?

CFR Călători făcea următoarele precizări:

NU CFR Călători oprește a ccesul la transportul cu trenul  a persoanelor care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. CFR Călători, operatorul național feroviar de călători, NU a avut si NU are calitatea de inițiator de acte normative.

În prezent, CFR Călători aplică prevederile OUG 7/2005 (pentru aprobarea Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România). Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) la rubrica Transparenţă decizională este postat proiectul de act normativ ce privește modificarea și completarea mai multor acte normative din domeniul feroviar printre care și modificarea Art.

9 din OUG 7/2005. Articolul 9, alineatul 3 din OUG 7/2005 prevede: “Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport.

Admiterea condiţionată (3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate: a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament.

Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei; b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment.

A fost retras proiectul care prevede ca pasagerii cu gripă sau alte boli vizibile să nu poată călători cu trenul

Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21. c) persoanele care insultă sau agresează agenţii operatorului de transport feroviar sau ai administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare aflaţi în timpul serviciului.”

Citește și: Un bărbat a adormit în tren și s-a trezit în aceeași gară. Trenul nu mai placase către destinație: „Asta e cea mai ciudată întâmplare”

Propunerea de modificare a articolului 9, alineatul 3, punctul b) din OUG 7/2005 va avea următorul cuprins: „ (3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate: b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare.

Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21.” Acest proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar, ține cont de reglementările europene și este inițiat de către Direcția Transport Feroviar din MTI. După aprobarea Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar, CFR Călători și ceilalți cinci operatori privați feroviari de pasageri vor aplica noile reglementări după intrarea în vigoare a acestora.