- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Pe data de 14 octombrie 2024 este sărbătoare mare în calendarul ortodox! Românii o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, iar cu această ocazie pleacă în pelerinaj la Iași și se roagă pentru a scăpa de diverse necazuri. Acastistul Sfintei Parascheva este considerat cea mai puternică rugăciune pe care o pot citi credincioșii. Acesta are o putere vindecătoare deosebită și se spune că poate face minuni. Iată când este bine să fie citit.
Citește și: A început Pelerinajul Sfintei Parascheva la Iaşi. 350.000 de credincioşi sunt așteptați la moaşte
De ce este bine să citim Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva?
Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită în fiecare an la data de 14 octombrie, marcând una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Ea s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, iar la vârsta de 10 ani, viața ei a luat o întorsătură neașteptată. Aflându-se în biserică, Sfânta Parascheva a auzit cuvintele Mântuitorului, iar ulterior și-a dăruit hainele săracilor și s-a retras în pustietate.
Sfânta Parascheva este izvor de bunătate și binecuvântare pentru cei care o cheamă prin rugăciune. Credincioșii obișnuiesc să citească Acatistul acesteia pentru a scăpa de suferință, necazuri, boli grave, sărăcie și alte greutăți. Se spune că acesta are o putere vindecătoare deosebită și poate face minuni atunci când este rostit cu evlavie. Prin citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, creștini uită de stresul cotidian și fac loc în suflet armoniei și înțelegerii.
Cuvintele rostite de credincioși sunt atât de puternice încât pot aduce noroc și spor în casă, dar și alinare pentru diverse suferințe și nevoi.Când se citește Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva?
Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se citește în timpul slujbelor bisericești, în perioada în care are loc marea sărbătoare sau în orice zi a anului, când creștinii se confruntă cu diferite probleme și au nevoie de alinare.
Acastistul Sfintei Cuvioase Parascheva a deschis anul acesta pelerinajul. Acesta s-a auzit în Catedrala Mitropolitană din Iași și a fost urmat de plecarea în procesiune cu sfintele moaște. Ulterior, racla a fost așezată spre închinare în baldachinul amenajat pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Pelerinii pot veni să se roage la moaștele Sfintei Parascheva în perioada 8-15 octombrie. În plus, la Iași vor fi aduse de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos și moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Autoritățile estimează că 350.000 de credincioși vor veni în 2024 să se roage la Sfânta Parascheva.