Persoanele care doresc să obțină permisul de conducere în 2025 trebuie să se înscrie la școala de șoferi. Acestea au obligația să întocmească un dosar în care trebuie să se regăsească mai multe documente referitoare la identitatea candidatului, starea de sănătate și istoricul juridic. Iată care sunt actele necesare obținerii dreptului de a conduce, dar și ce pași trebuie să parcurgă doritorii anul acesta.
Citește și: Rovinieta în 2025. Cât costă în funcție de tipul mașinii
Persoanele care doresc să se înscrie la școala de șoferi trebuie să pregătească un dosar cu mai multe documente. Actele necesare în 2025 sunt următoarele:
Cei care se înscriu la școala de șoferi pot solicita ajutorul instructorului auto pentru a obține documentele enumerate mai sus. De asemenea, înainte de susținerea celor două examene, cel practic și cel teoretic, viitorii șoferi trebuie să adauge la dosar fișa de școlarizare, eliberată de școala de șoferi în cadrul căreia au făcut cursurile, cererea de examinare și dovada achitării taxei pentru permisul auto. În cazul în care se dorește obținerea unui permis pentru o altă categorie, candidatul trebuie să depună la dosar și permisul pe care îl are deja.
În România, permisul de conducere se poate obține pentru următoarele categorii:
Citește și: Asigurarea RCA 2025. Cât costă și ce amendă iei dacă nu ai polița
După finalizarea cursurilor și depunerea dosarului cu documentele enumerate mai sus la Direcția de Înmatriculări și Permise Auto (DGPCI), persoanele care doresc să obțină permisul de conducere sunt programate la examenul teoretic. Acesta are loc la sediul DGPCI și este format din mai multe întrebări grilă. Examenul se rezolvă pe calculator, iar pentru categoria A sunt necesare 17 răspunsuri corecte din 22, în timp ce pentru categoriile B, C și D sunt necesare 22 de răspunsuri corecte din 30. Cei care promovează examenul teoretic se înscriu ulterior la examenul practic. În cadrul acestuia, ei vor conduce vehiculul din categoria dorită sub supravegherea unui polițist examinator, care va analiza comportamentul viitorului șofer, precum și dacă acesta respectă regulile de circulație.
Pentru a obține permisul de conducere Categoria A, candidații trebuie să aibă 24 de ani. În cazul celor care își doresc permis de Categoria B este necesară vârsta de 18 ani. Pentru Categoria C, șoferii trebuie să aibă 21 de ani și permis Categoria B valabil. Persoanele care doresc să obțină permis de conducere Categoria D trebuie să aibă 24 de ani și să dețină deja permis Categoria B.