Close sidebar
Stiri

Adeverință de vechime în câmpul muncii. Cum obții actul care dovedește perioadele de muncă

[Sursa foto: Facebook ]

Documentul care dovedeşte perioadele de muncă sau adeverinţa de vechime în câmpul muncii se poate obţine în trei moduri.


In articol:

 Carnetele de muncă nu mai există de mult timp, evidenţa muncii efectuându-se de câţiva ani în format electronic, prin intermediul Registrului general de evidență a salariaților, adică Revisal. Angajaţi pot dovedi ce vechime au în câmpul muncii cu o adeverinţă care se poate obţine în trei moduri.

Cum se obţine adeverinţa de vechime în câmpul muncii

Adeverință de vechime în câmpul muncii. Cum obții actul care dovedește perioadele de muncă

 Adeverinţa de vechime în câmpul muncii se va elibera automat de către angajator, în momentul încetării contractului individual de muncă. Astfel, salariatul va primi un document care va atesta activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal. 

 Nu trebuie să aştepţi însă să îţi schimbi locul de muncă, pentru a afla aceste detalii.

Angajatorul este obligat, să elibereze la cererea angajatului, o adeverinţă care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate). Angajtorul este obligat să elibereze acest document în maximum 15 zile lucrătoare.

 În cazul în care angajatorul nu poate elibera extrasul cerut de către angajat, mai există o variantă. Astfel, orice angajat poate apela la varianta de a obţine un extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de muncă. În cel mult 15 zile de la data solicitării, inspectoratul va elibera un document care va atesta activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat. 

Adeverință de vechime în câmpul muncii. Cum obții actul care dovedește perioadele de muncă

Ce ar trebui să conţină adeverinţa de vechime în câmpul muncii, eliberată de angajator

- datele de identificare ale salariatului;

- datele de identificare ale contractului individual de muncă pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și data încheierii);

- durata activității;

- funcția/funcțiile ocupate;

- schimbările suferite de contractul individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);

- valoarea salariului de baza, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual;

- vechimea în muncă, în meserie și în specialitate;

- perioadele de concediu fără plată;

- absențele nemotivate de la serviciu.