• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Admitere Liceu 2023: Începe repartizarea computerizată la licee! Ministerul Educației, anunț pentru elevi

Edu.ro Admitere Liceu 2023
Edu.ro Admitere Liceu 2023 [Sursa foto: PixaBay]
Admitere Liceu 2023: Elevii de clasa a 8-a au aflat notele de la Evaluare Națională în urmă cu câteva zile, iar acum se pregătesc de repartizarea computerizată la liceu.

Admitere Liceu 2023: Ministerul Educației a anunțat că a fost publicată ierarhia la nivel județean/al Municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2023- 2024.

Listele se găsesc pe site-ul Ministerului Educației: admitere.edu.ro

Ministerul Educației, precizări importante pentru elevi 

Referitor la ierarhizarea candidaților, Ministerul Educației a transmis un comunicat în care face următoarele precizări:

  • Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională).
  • Pentru medii egale se aplică, în ordine, criterii de departajare, respectiv:
  • Nota obținută la proba de limba și literatura română în cadrul evaluării naționale
  • Nota obținută la proba de matematică în cadrul evaluării naționale
  • Nota obținută la proba de limba și literatura maternă (dacă este cazul)
  • Media de absolvire a claselor V- VIII.

În privința celui de-al treilea criteriu de departajare, oficialii Ministerului Educației anunță că se aplică

doar candidaților care au optat pentru includerea, în calculul mediei de admitere, a notei obținute la limba și literatura maternă și care pot opta și pentru înscrierea în unități de învățământ cu predare în limba maternă.

Edu.ro Admitere Liceu 2023
Edu.ro Admitere Liceu 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Rezultate contestații Evaluare Națională 2023: Cum poți verifica online mediile finale pentru elevii de clasa a 8-a?

Toate aceste precizări vin în contextul în care pe data de 4 iulie, a fost publicată de Ministerul Educației o ierarhie a mediilor care a fost greșită, întrucât nu respecta criteriile de departajare anunțate oficial.

”Reiterăm faptul că eroarea de algoritm de la publicarea din 4 iulie a ierarhiei candidaților nu a afectat integritatea bazei de date și că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor și repartizarea computerizată a candidaților în cadrul admiterii la liceu.

Menționăm că întârzierea față de momentul anunțat pentru publicarea ierarhiei, se datorează verificărilor suplimentare efectuate înainte de publicare.

Ne cerem scuze pentru situația creată și vă asigurăm că Ministerul Educației face toate demersurile pentru desfășurarea în bune condiții a activităților care vizează sistemul educațional și pentru remedierea erorilor, atunci când ele se produc”, spun

reprezentanții instituției.

După ce ierarhia mediilor a fost publicată, urmează completarea opțiunilor în fișele de înscriere. Rezultatele la Admiterea la Liceu urmează să fie anunțate pe data de 19 iulie 2023.

Admitere Liceu 2023
Admitere Liceu 2023[Sursa foto: PixaBay]

Calendar Admitere Liceu 2023

6-7, 10- 17 iulie 2023- Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părintii acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.

Orice opțiune greșita poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizare computerizata a candidatului.

6-7, 10- 14 iulie 2023- Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

6-7, 10- 14 iulie 2023- Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

17 iulie 2023- Termenul-limita pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participa la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată

Citește și: Înscriere liceu 2023. Câte locuri sunt disponibile pentru elevii de clasa a IX-a

Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.

17 iulie 2023- Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată

18 iulie 2023- Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională

18 iulie 2023- Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată

19 iulie 2023- Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la dată începerii cursurilor anului școlar 2023- 2024

Când se anunță rezultatele pentru Admitere Liceu 2023?

19 iulie 2023- Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București

20 – 25 iulie 2023- Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați

25 iulie 2023- Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urmă neinscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere

26-28 iulie 2023- Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapă de repartizare computerizată.

Admitere Liceu 2023
Admitere Liceu 2023[Sursa foto: PixaBay]

A două etapă de Admitere la Liceu 2023-2024

28 iulie 2023- Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limba modernă ori maternă

31 iulie 2023- Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limba modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.

1 – 2 august 2023- Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limba modernă sau maternă

3- 4 august 2023- Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limba modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații

7 – 9 august 2023- Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limba modernă sau de limba maternă în etapă a două, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.

Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut Evaluarea Națională.

Notă: Candidații pe locurile speciale pentru rromi și candidații pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă își păstrează prioritatea pe locurile destinate acestora care au rămas libere după soluționarea situațiilor speciale.

10 – 11 august 2023- Repartizarea candidaților din etapă a doua, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, publicate pe site-ul inspectoratului școlar județean/al Municipiului București și comunicate unităților de învățământ până la dată de 5 iulie 2023.

11 august 2023- Transmiterea către Centrul național de admitere a rezultatelor repartizării prin confirmarea încheierii operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.