• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri mondene

Alain Delon, personalitate controversată și simbol al cinematografiei franceze! Marele actor s-a stins din viață la 88 de ani

Alain Delon a fost un actor adorat și detestat al cinematografiei franceze
Alain Delon s-a stins din viață, punând capăt unei cariere glorioase [Sursa foto: Hepta]
Marele actor Alain Delon a fost iubit dar si detestat de public de-a lungul carierei sale. Gesturile sale controversate au ridicat numeroase semne de întrebare.

Alain Delon, o adevărată legendă în lumea filmului francez, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, la domiciliul său din Douchy, fiind înconjurat de familie. Copiii maestrului, Anthony, Anouchka şi Alain-Fabien, au făcut anunțul tragic duminică. Odată cu decesul lui se încheie una dintre cele mai flamboaiante cariere din cinematografia franceză. Marele actor a lăsat în urmă zeci de capodopere cinematografice, dar şi o viaţă extrem de romantică. Iată cum și-a început cariera, dar și motivele pentru care a fost considerat o personalitate controversată.

Citește și: Ce avere a avut Alain Delon și cui i-a lăsat cea mai mare parte din suma colosală?

Alain Delon a murit
Alain Delon rămâne unul dintre cei mai mari actori ai Franței [Sursa foto: Hepta]

Alain Delon, personalitate marcantă a cinematografiei franceze

Alain Delon s-a născut pe 8 noiembrie 1935 la Sceaux (Hauts-de-Seine) și spunea că a fost un copil nefericit, aruncat între două familii, deoarece părinţii săi s-au despărţit şi fiecare a început o nouă viaţă.

Actorul ar fi trebuit să devină ajutor de măcelar, însă a renunțat la tot și s-a înrolat la vârsta de 17 ani, în Indochina. S-a întorc la Paris la vârsta de 20 de ani, iar datorită frumuseții și a farmecului său i-au fost deschise porţile cinematografiei. Alain Delon a debutat în 1957 în filmul lui Yves Allégret „Quand la femme s'en mêle”, la vârsta de 23 de ani.

De la primul său lungmetraj, Delon a jucat în 88 de filme şi şapte filme de televiziune.

De asemenea, a regizat 2 lungmetraje, a produs 32 şi a jucat în 7 piese de teatru. Dincolo de acest şir de cifre, cel care era destinat să preia delicatesele familiei din Bourg-la-Reine (Hauts-de-Seine) a fost mai ales eroul unor capodopere sau filme cult, printre care „Plein Soleil”, „Rocco şi fraţii săi”, „Ghepardul”, „Mélodie en sous-sol”, „Le Samouraï”, „Borsalino”, „La Piscine” şi „Domnul Klein”.

Deși a fost simbol al cinematografiei franceze, iar chipul lui a făcut înconjurul lumii, Alain Delon nu s-a ales cu prea multe premii de-a lungul carierei sale.

Lista sa impresionantă de distincţii include „doar” un César, pentru cel mai bun actor în 1985 pentru „Notre histoire” de Bertrand Blier, Ursul de onoare la Festivalul de Film de la Berlin în 1995 şi premiul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno în 2012. În mai 2019, Delon a fost încoronat cu Palme d'or d'honneur la Cannes: un premiu tardiv, dar suprem, pe care starul l-a primit în lacrimi din mâinile fiicei sale Anouchka, profitând de acest ultim omagiu pentru a-şi lua rămas bun de la publicul său.

Citește și: Scandal la concertul lui 50 Cent la București! Fanii artistului s-au luat la bătaie și a fost nevoie de intervenția Jandarmeriei

Alain Delon a lăsat în urmă o carieră marcată de capodopere cinematografice
Alain Delon a jucat în peste 80 de filme de-a lungul carierei sale [Sursa foto: Hepta]

Cine au fost marile iubiri ale lui Alain Delon?

Alain Delon a fost un mit, un idol, un erou francez al cărui chip şi nume au făcut înconjurul lumii. O „frumuseţe diabolică” care, la vârsta de 74 de ani, a devenit imaginea unei mărci de parfumuri datorită unor fotografii realizate în anii 1960. Este ca şi cum, de atunci, niciun alt chip nu a egalat această perfecţiune, această graţie felină şi misterioasă. În străinătate, rămâne fără îndoială una dintre cele mai cunoscute vedete franceze, devenind idol în China şi Japonia încă din 1967 cu „Le Samouraï” al lui Jean-Pierre Melville.

De-a lungul anilor, viața sentimentală a marelui actor a fost tumultuoasă. Alain Delon a ținut primele pagini ale ziarelor cu relațiile sale, de la dragostea la prima vedere cu Romy Schneider, în 1958, până la complicitatea tandră cu Mireille Darc, amantă devenită „cealaltă jumătate”. Maestrul s-a iubit și cu Nathalie, Anne Parillaud, Rosalie van Breemen şi chiar Dalida. Celebre au fost și prieteniile sale cu huligani, Milosevic, Markovici, Marcantoni, Hornec și mulți alții, care au estompat graniţele dintre viaţa şi rolurile celui care a făcut filme cu gangsteri unul după altul.

Delon a declarat că „motivaţia de a fi ceea ce a fost” i-a venit de la femei: Romy Schneider; Nathalie Delon, cu care s-a căsătorit în 1964- singura sa căsătorie- şi mama fiului său Anthony; Mireille Darc, partenera sa timp de 15 ani; şi olandeza Rosalie Van Breemen, cu care i-a avut pe Anouchka şi Alain-Fabien.

Citește și: Doliu în cinematografia mondială! Marele actor Alain Delon s-a stins din viață la 88 de ani

Alain Delon a murit la 88 de ani în Franța
Alain Delon a avut o viață de film, marcată de romantism, controverse și o dăruire greu de egalat pentru profesia de actor[Sursa foto: Facebook]

Alain Delon, deopotrivă adorat şi detestat

Reputaţia sa de actor coleric şi temperamental, certurile mediatizate cu fiii săi Anthony şi Alain-Fabien şi declaraţiile sale furtunoase au făcut din Alain Delon un personaj fascinant, deopotrivă adorat şi detestat. Marele actor a avut întotdeauna talentul de a stârni controverse prin declaraţiile directe despre femei sau despre lumea de azi, simpatii deschise pentru aripa dreaptă a dreptei, care se afla în contradicţie cu lumea cinematografică şi obiceiul bizar de a vorbi despre sine la persoana a treia.

Misterul din jurul lui Alain Delon a fost alimentat și de legăturile sale periculoase, la un moment dat, cu o serie de gangsteri. „Am avut multe relaţii cu crima organizată, am atins-o chiar cu degetul”, mărturisea el în 2021. De mai mulţi ani, actorul se retrăsese de pe platourile de filmare. Spunea că nu mai cunoaşte şi nu-i mai place cinematografia de astăzi şi că nu găseşte niciun succesor pentru Deray, Verneuil, Melville sau Visconti. Cu toate acestea, în anii ce au urmat după ce a decis să se retragă din carieră, a trăit înconjurat de fotografii ale filmelor sale, ale iubitelor sale şi ale tinereţii sale. „Un erou trebuie să ştie întotdeauna cum să moară”, a declarat actorul pentru Le Monde în 2018. „Mi-ar plăcea să mor pentru că este un punct final”.