Marți, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de Cod galben pentru zece județe din Banat, Crișana, Transilvania și zonele montane din vestul țării, care se confruntă cu ploi torențiale, vânt puternic și vijelii. În același timp, șapte județe din Oltenia, Muntenia și municipiul București se află sub un Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, care va persista și în zilele următoare.
România, împărțită între caniculă și furtuni violente
Conform ANM, între marți, ora 12:00, și miercuri, ora 03:00, județele Alba, Sibiu, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin și unele zone din Cluj, Vâlcea, Gorj și Mehedinți vor fi afectate de instabilitate atmosferică accentuată. Meteorologii prognozează averse torențiale, intensificări ale vântului cu rafale de 50-70 km/h, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. În aceste zone, cantitățile de apă pot ajunge la 20-30 l/mp, iar în unele locuri pot depăși 40 l/mp.
Pentru marți, ANM a emis un Cod galben de căldură persistentă și disconfort termic pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și municipiul București. Temperaturile maxime vor atinge 34-35 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi tropicale, cu minime în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Meteorologii au avertizat că valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei, extinzându-se și în Banat.
Temperaturile ridicate și disconfortul termic vor continua să afecteze aceste regiuni și în zilele următoare.
În București, de marți ora 10:00 până miercuri la aceeași oră, valul de căldură și disconfortul termic ridicat vor persista.
Temperatura maximă va fi de 33-35 de grade Celsius, iar minima de 18-20 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Condițiile de caniculă și disconfort termic vor continua și miercuri, cu maxime de 34-35 de grade și minime de 18-20 de grade, cerul rămânând variabil, iar vântul slab până la moderat. ANM recomandă populației să ia măsuri de protecție împotriva caniculei, să evite expunerea prelungită la soare și să consume suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. De asemenea, autoritățile locale sunt în alertă pentru a gestiona eventualele efecte ale instabilității atmosferice și ale căldurii extreme.
Cum a murit Silviu Prigoană: Află care e cauza decesului și ce s-a întâmplat în ultimele momente din viața lui! Tot ce trebuie să știi despre omul de afaceri