Gabriela Cristea a făcut publică rețeta de cozonaci dospiți la rece, fiind una dintre vedetele autohtone care adoră să gătească. Chiar dacă rețeta de cozonac dospit la rece este una mai puțin cunoscută printre gospodine, soția lui Tavi Clonda ne-a convins că merită cu prisosință încercat.
"Am scos din “pălarie” alt secret din bucătărie. Azi vă spun cum puteți face cozonacii dospiți la rece. Știu că sunteți sceptici, dar nu aveți de ce. Enjoy!", este mesajul scris de Gabriela Cristea.
530 de grame de făină
120 de mililitri de lapte rece
5 ouă
25 de grame de drojdie
150 de grame de unt
sare
80 de grame de zahăr
esență de rom și vanilie
coajă de portocală și lămâie
250 de grame de ciocolată mărunțită
400 de grame de nucă mărunțită
3 ouă
200 de grame de zahăr.
Vezi în VIDEO de mai jos toate detaliile despre ingrediente și timpul de așteptare pentru acest deliciu.
Atunci când un aluat de cozonac este bine frământat, acesta face “bășicuțe” în aer, după cum a menționat prezentatoarea în clipul său video, postat acum ceva timp pe rețelele sociale. Se întinde crema peste aluatul de cozonac, apoi se taie foaia în două, se rulează fiecare parte și se împletește. Cozonacii se pun în tavă, după care se lasă din nou la dospit. Un secret al Gabrielei Cristea este că acoperă tăvile pline cu pungi de plastic, după care le pune din nou în cuptorul cald, unde are loc dospirea finală, care durează aproximativ o oră și jumătate. Înainte de coacere, cozonacii se ung cu albuș de ou frecat cu un praf se sare, chiar înainte de a-i băga la cuptor. Prezentatoarea TV coace cozonacii la 170 – 175 °C, iar timp de 25 de minute nu deschide cuptorul. Vedeta a dezvăluit și ce face pentru a nu arde cozonacii.
“Le pun capace din folie de aluminiu, ca să nu se radă, scad temperatura și pentru încă 25 de minute ii coc la aproximativ 165 de grade”, a mai precizat Gabriela Cristea. La final, cozonacii se ung cu apă și zahăr pentru a fi moi și lucioși.