Close sidebar
Stiri

Amenzi rovinietă 2022: Noi majorări anunţate de Guvern

Amenzi rovinietă 2022

Amenzi rovinietă 2022: Guvernul a aprobat, sâmbătă, majorarea amenzilor plătite de şoferii care folosesc reţeaua de drumuri naţionale şi nu achită rovinieta.


In articol:

Autoritățile spun că aceste sancțiuni nu au mai fost majorate de mai bine de 12 ani, în condițiile în care tarifele au crescut cu aproape 20% în tot acest timp. Legea actualizează cuantumul sancţiunilor contravenţionale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile, nivelul amenzilor fiind stabilit în funcţie de tipul autovehiculelor. 

Ce amendă poți lua dacă circuli fără rovinietă pe drumurile din România?! 

Șoferii care sunt surprinși de autorități circulând cu mașina pe drumurile naționale fără a avea rovinietă plătită pot fi sancționați cu amenzi  între 250 lei și 4.500 lei,  în funcție de tonajul vehicului. 

Citeste si: Dimineața Nebună: „Visul american”, cea mai lungă mașină din lume, a intrat în Cartea Recordurilor- AUDIO

„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, se arată în comunicat.

Amenzi rovinietă 2022: Noi majorări anunţate de Guvern
Amenzi rovinietă 2022: Noi majorări anunţate de Guvern

Amenda contravenţiei poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicare.

Citeste si: Dimineața Nebună: Un bărbat din Râmnicu Vâlcea, la un pas de infarct după ce a aflat cât e impozitul pe maşină: „Pentru sărăcia aia trebuie să dau atâţia bani?”

Amenzi rovinietă 2022: Noi majorări anunţate de Guvern
Amenzi rovinietă 2022: Noi majorări anunţate de Guvern

“Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani

(734.143 PVCC aplicate în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control faţă de 357.531 aplicate în anul 2015). Tariful de utilizare pe reţeaua de drumuri naţionale din România se aplică în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, se adaugă în comunicat.