Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DSVSA) revine cu vești bune după ce în urmă cu doar câteva zile a anunțat că nivelul toxinelor din Marea Neagră a crescut, fapt ce le putea pune în pericol sănătatea turiștilor sau pescarilor. Ulterior, s-a făcut o nouă analiză a apei și se pare că situația s-a îmbunătățit. Iată anunțul făcut de DSVSA.
Citește și: Ce reguli trebuie să respecte candidații la Bacalaureat pentru a nu fi dați afară din sala de examen
În urmă cu 10 zile, DSVSA a interzis adunarea scoicilor din două zone de producție ale Mării Negre, situate între Năvodari și Portul Contanța, respectiv între Agidea și Mangalia.
În perioada restricției, pescarilor li s-a permis să adune scoici și rapane doar în zona dintre Midia și Tulcea. Acum, DSVSA a afăcut o nouă analiză și se pare că nivelul toxinelor este nedetectabil.
În baza buletinelor de analize emise recent, DSVSA a decis ca pescuitul de scoici și rapane să se reia în Marea Neagră. Iată zonele care se redeschid.
„DSVSA Constanța dispune anularea Deciziilor de închidere a zonelor de producție și redeschiderea Zonelor de producție 3 și 4 clasificate ale Mării Negre conform documentelor de redeschidere a Zonelor de producție/relocare pentru moluște bivalve vii nr. 13321/15.06.2024 și nr. 13322/15.06.2024, în baza rezultatelor buletinelor de analiză emise de IISPV nr. 22405/14.06.2024 și nr.22406/15.06.2024 pentru Zona 3 și rezultatele buletinelor de analiză emise de IISPV nr. 22404/14.06.2024 și nr.22407/15.06.2024 pentru Zona 4 prin care s-au constatat valori nedetectabile ale biotoxinelor marine din moluștele bivalve vii, recoltate la un interval de 48 de ore conform prevederilor legale”, a transmis DSVSA, potrivit adevărul.ro.