- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Aplicația „Acasă, în siguranță” a fost lansată de o echipă de români pentru a informa populația despre clădirile cu risc seismic de la noi din țară, precum și despre modalitățile de protecție în cazul producerii unui cutremur. În prezent, peste 9 milioane de români locuiesc în zone cu risc seismic, iar doar 0,073% din clădirile României erau expertizate cu privire la riscul seismic la numărătoare din 2011. Iată cum puteți verifica dacă clădirea în care locuiți este sigură.
Citește și: Când trecem la ora de iarnă. Cum ne afectează acest lucru organismul
Cum afli dacă stai într-o clădire cu risc seismic?
Aplicația „Acasă, în siguranță” a fost creată de entități private, MKBT: Make Better și Code for Romania, care în ultimii ani au furnizat mai multe soluții digitale pentru a face România mai bună. Începând cu data de 11 octombrie 2023, informațiile cu privire la riscul seismic al clădirilor rezidențiale din România au fost centralizate și sunt disponibile în această aplicație.
Pe aplicația „Acasă, în siguranță” este disponibilă o hartă a clădirilor cu risc seismic, a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern. De asemenea, aplicația include modalități de protecție, dar și alte informații extrem de importante despre locuire.
Citește și: Horoscop 2024 pentru toate zodiile: Astrele le dau bătăi de cap multor nativi
„Acasă, în siguranță”, o nouă aplicație românească
Marina Bodog, cofondator MKBT: Make Better, a oferit mai multe detalii cu privire la informațiile care pot fi accesate prin intermediul aplicației „Acasă, în siguranță”. Așadar, românii pot descoperi măsuri de reducere a riscurilor generate de activitatea seismică, date și statistici, știri cu privire la acțiunile instituțiilor și a altor organizații active în domeniu, precum și modificări legislative.
„Am integrat pe platforma <Acasă, în siguranță> o hartă a stocului de clădiri rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, cele a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern. Și informație vitală despre protecția cetățeanului, prin care ne dorim propagarea unei culturi a prevenției, responsabilitate în ceea ce comunicăm, conștientizare și responsabilitate individuală, acțiuni de sprijin și control mai susținute. Dorim să ne aliem cu cât mai multe organizații și instituții din zone afectate de cutremure din România pentru a ajunge la cât mai mulți cetățeni. Ne dorim, de asemenea, să lucrăm cât mai îndeaproape cu autorități publice și instituții de cercetare cu atribuții în domeniul reducerii riscului seismic”, a spus Marina Bodog, potrivit Adevărul.ro.