Stela Popescu a fost una dintre cele mai îndrăgite și iubite actrițe din România, jucând în numeroase filme și seriale și a știut mereu să intre în pielea fiecărui personaj pe care urma să îl joace. Din păcate, diva incontestabilă a comediei românești s-a stins din viață în 2017, la vârsta de 81 de ani după ce a suferit un accident vascular cerebral hemoragic sever.
De ziua Stelei Popescu, pe 21 decembrie, se lansează în Bucureşti un spectacol original al cărui titlu poate fi ciudat: Moarte la Teatrul de Revistă.
"Moarte la Teatrul de Revistă. a fost un proces creativ complex, poate cel mai complex al carierei mele de până acum, și am noroc de o echipă cu care vibrez și cu care pot să-mi elevez ideile și viziunea. Această producție este realizată cu mult suflet și multă implicare din partea tuturor și mă bucur că pot încheia astfel anul 2024 în forță. Sunt recunoscător Teatrului Stela Popescu pentru toată deschiderea lor, adevărul e că am avut un sentiment bun încă de când mi-a venit ideea spectacolului și care nu m-a părăsit nici acum, cu câteva zile înainte de întâlnirea cu publicul.
Amintim că ultimul mare spectacol aniversar a fost ”Aplauze Stela!”, cu ocazia împlinirii a 80 de ani. Artista i-a avut alături, pe scena Teatrului de revistă ”Constantin Tănase” pe Alexandru Arșinel, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Valentina Fătu, Raluca Guslicov, Monalisa Basarab, Miruna Birău, Ana Maria Donosa, Paul Talașman și Sanda Ladoși.
Citește și: Cine este actrița care a devenit moștenitoarea primului milionar de după căderea Comunismului
Stela Popescu s-a născut 21 decembrie 1935 la Orhei, Basarabia. A fost căsătorită cu regizorul Dan Puican, de care a divorţat după opt ani. S-a recăsătorit apoi cu Puiu (Mihai) Maximilian (decedat în 1998), despre care spunea că a fost sufletul ei pereche.
Marea actriță nu a avut niciodată copii, decizie luată de soțul ei care avea traume din copilărie legate de faptul că a fost forțat să crească departe de mama sa. Cu toate acestea, a înfiat o fată – pe Doina Maximilian.
„Am înfiat-o pe Doina, care avea vreo 16 ani și care e fata cumnatului meu. Până atunci stătuse cu mama ei, în fosta Cehoslovacie. La noi a stat de prin 1973 și pana s-a maritat, prin ’85. Când am adus-o la noi, am întrebat-o ce meserie voia să facă și m-am ingrozit cand mi-a spus ca regie de film. L-am rugat pe Gheorghe Vitanidis, pe care îl cunoșteam, să o supună unui test, iar el mi-a spus ca fata este excepțională. Dovadă că acum a ajuns profesoară la facultatea de Regie”, spunea Stela Popescu într-un interviu mai vechi pentru Libertatea.
Citește și: Diane Delano, actrița din „Northern Exposure”, găsită moartă în propria casă
Fiica adoptivă a Stelei Popescu vrea să-și onoreze mama, transformând vila Stelei Popescu, în valoare de aproximativ 250.000 de euro, în casă memorială, însă vecinii din curte s-au opus: „ Pentru mine și pentru cei care cunosc cu adevărat chestiunea nu se pune problema unei Case Memoriale Stela Popescu. Fiindcă acolo unde a locuit în ultimii ani nu se poate face așa ceva. Nu are ieșire direct la stradă, în primul rând, casa fiind legată de strada principală de o curte lungă și îngustă. Pe de altă parte, în aceeași casă mai locuiesc și azi alte zece familii, care nu au fost niciodată de acord cu așa ceva. Cine-și dorește un haos permanent la el acasă? Îi înțeleg perfect pe vecini!", declara Doina Maximilian.