Close sidebar
Stiri

Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut din România

Aurora boreală a luminat noaptea într-un spectacol rar [Sursa foto: Facebook]

Aurora boreală a fost din nou vizibilă noaptea trecută, după o furtună solară.


In articol:

Spectacolul ceresc oferit de aurora boreală a captivat din nou privirile lumii într-o a doua noapte consecutivă, în urma unei furtuni solare de o intensitate rar întâlnită.

Sâmbătă seara, locuitori din toate colțurile lumii au fost martori la dansul magnific al luminilor nordice, care a fost amplificat de o furtună solară descrisă de specialiști ca fiind "istorică". Fenomenul, care a început vineri seara, este așteptat să continue și în noaptea de duminică.

Furtuna solară a transformat cerul într-o pânză de culori

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a raportat că nivelul furtunii geomagnetice a atins nivelul maxim, 5, o raritate care nu a mai fost observată în ultimii 20 de ani.

Acest eveniment excepțional a generat un val de fotografii spectaculoase postate pe rețelele de socializare, cu aurore boreale colorate în nuanțe de albastru, portocaliu și roz. Astrofizicianul Éric Lagadec și-a exprimat entuziasmul său pe platforma socială X, descriind noaptea ca fiind istorică și plină de particule solare și de emoții. Astronautul francez Thomas Pesquet a adăugat că, deși fenomenul este greu de prezis și a precizat că nu ar strica să stai cu ochii pe cer pentru orice eventualitate. SWPC (Space Weather Prediction Center, divizie a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite) a anunțat că aurora boreală ar putea continua să fie vizibilă în mare parte a Statelor Unite în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu o avertizare de furtună de nivel 4 sau mai mare emisă pentru duminică și condiții de nivel 3 posibile până luni. Deși există preocupări privind impactul asupra rețelelor de electricitate și comunicații, până acum nu au fost observate perturbări majore.

Rețeaua de sateliți a lui Elon Musk ar putea fi afectată de furtuna solară 

Elon Musk, a cărui rețea de sateliți Starlink ar putea fi afectată de furtuna solară, a menționat că rețeaua este "sub presiune mare", dar până în prezent "rezistă". Agenția Aviației Civile americane (FAA) a comunicat că nu se așteaptă la "consecințe semnificative" pentru traficul aerian, deși furtunile geomagnetice pot influența instrumentele de navigație. Avertismentul de alertă roșie emis de Centrul Național de Meteorologie Spațială din China indică faptul că furtuna solară ar putea continua să afecteze sistemele de comunicații și navigație pe parcursul întregului weekend. În același timp, NASA a explicat că furtunile solare puternice pot extinde aurora boreală spre latitudini mai sudice, fapt observat în Bahamas, de exemplu. Această activitate intensă a Soarelui, parte din ciclul său de 11 ani, coincide cu apropierea de vârful său de activitate, iar efectele sale continuă să fascineze și să provoace îngrijorare la nivel global.

Imagini spectaculoase cu aurora boreală
Imagini spectaculoase cu aurora boreală[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Luna Plină din mai 2024 aduce provocări pentru patru zodii. Cum ne influențează astrele?

Cum s-a văzut spectacolul ceresc din România

România a avut parte de un spectacol natural rar, aurora boreală fiind vizibilă în urma unei furtuni geomagnetice puternice. Fenomenul, obișnuit mai ales în regiunile nordice ale globului, a surprins prin prezența sa și în sud-estul Europei, colorând cerul în nuanțe impresionante de roșu. Locuitori din județe precum Bihor, Cluj, Hunedoara, Iași, Buzău și Ilfov au avut ocazia să observe direct această minune a naturii. Imaginile capturate de entuziaști și postate pe rețelele de socializare atestă magnitudinea și frumusețea acestui eveniment cosmic.

Aurora boreală a fost observată din România
Aurora boreală a fost observată din România[Sursa foto: Facebook Florin Unguroiu]

Citește și: Luna Nouă din mai 2024 aduce bucurii pentru trei zodii. Despre cine este vorba?