- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
A avut loc încă o noapte spectaculoasă în România! Aurora boreală și-a făcut apariția pe cerul nopții și a putut fi admirată din mai multe zone ale țării. Pasionații de astronomie și nu numai au fotografiat fenomenul inedit și au postat imagini superbe pe rețelele de socializare. Iată cum a ajuns aurora boreală pe cerul țării noastre, dar și cum a arătat aceasta din București și din alte regiuni.
Imaginile surprinse cu aurora boreală pe cerul României
Aurora boreală, fenomenul care aduce un spectacol inedit de culori pe cerul nopții, a fost văzută în seara de 10 spre 11 octombrie, în România. Fenomenul impresionant i-a bucura pe românii din aproape toate județele țării. Cei care au fost norocoși să surprindă spectacolul au postat imagini deosebite în mediul online. Nu este pentru prima dată când aurora boreală își face apariția pe cerul României.
Aurora boreală nu s-a văzut joi seara doar din România, ci și din majoritatea statelor europene, din Statele Unite ale Americii, dar și din China, potrivit forbes.com. Imaginile surprinse de pasionații de astronomie atestă magnitudinea și frumusețea celebrului fenomen. Aurora boreală s-a văzut cel mai bine între orele 10:00 și 02:00, în zonele aflate departe de luminile orașului și pe un cer senin.
Ce spun specialiștii despre aurora boreală?
Aurora boreală a aprins cerul nopții în întreaga lume, chiar și în regiunile în care rareori își face apariția, după una dintre cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimii douăzeci de ani.
Furtuna a avut loc după ce o ejecție de masă coronală (CME) deosebit de rapidă- un nor de particule încărcate electric de la soare- a fost direcționată spre Pământ, în cadrul celei mai puternice erupții solare din ciclul solar actual.Conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOOA), acea ejecție de masă coronală s-a deplasat cu o viteză de 2,5 milioane de mile pe oră. „Este cea mai rapidă CME pe care am măsurat-o până acum în acest ciclu solar”, a declarat Shawn Dahl, coordonator de servicii la Centrul de predicție a vremii spațiale al NOAA, în cadrul unei conferințe de presă de miercuri.
„Furtuni de o asemenea magnitudine ar putea afecta reţelele de energie electrică, pot modifica cursul unor sateliţi şi pot interfera cu sistemele de navigaţie prin GPS sau pot produce daune „unor tehnologii ce ţin de infrastructura critică”, mai anunță specialiștii NOAA.
Activitatea geomagnetică este, în prezent, cea mai intensă din ultimii 20 de ani, deoarece Soarele se află aproape de vârful ciclului său solar de 11 ani și, de asemenea, aproape de echinocțiu, când axa Pământului este înclinată lateral față de Soare.