- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Azi, 22 septembrie 2024, are loc echinocțiul de toamnă! Tradiții și obiceiuri pentru ziua în care începe toamna astronomică
Finalul lunii septembrie aduce un eveniment important, echinocțiul de toamnă, ce marchează începutul oficial al toamnei astronomice. Începând de azi, durata noților crește, astfel că românii vor beneficia de mai puțin ore cu lumina naturală. Ziua în care are loc echinocțiul este încărcată de tradiții și obiceiuri pe care multe persoane au grijă să le respecte pentru a atrage norocul și bunăstarea în viața lor. Iată ce e bine să faci pe 22 septembrie.
Azi, 22 septembrie 2024, are loc echinocțiul de toamnă
Atunci când are loc echinocțiul de toamnă, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit astro-urseanu.ro.
Soarele se va afla în dreptul ecuatorului ceresc, va răsări și va apune din est și vest.
Azi, durata zilei este egală cu durata nopții în majoritatea zonelor, cu excepția regiunilor polare, unde începe noaptea polară. În timp ce în emisfera nordică începe oficial toamna, în emisfera sudică începe primăvara. La latitudinile țării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont. Durata zilelor va fi într-o continuă scădere până pe 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă.Tradiții și obiceiuri pentru ziua în care are loc echinocțiul de toamnă
Ziua în care are loc echinocțiul de toamnă este încărcată de tradiții și superstiții, pe care majoritatea oamenilor au grijă să le respecte pentru a atrage norocul și bunăstarea în viața lor.
În această zi se spune că este bine să se facă provizii pentru sezonul rece. Acum, sătenii prepară must, bat nucii, scutură merele și gutuile și pregătesc dulcețuri, zacuscă, dar și alte bunătăți. Se spune că este bine ca gospodinele să pregătească o masă mare, cu bucate tradiționale, pentru toată familia. Unele persoane aleg să își decoreze casa cu dovleci, porumb, frunze uscate, nuci sau castane. Acestea sunt privite ca modalități prin care oamenii își arată recunoștința pentru bogăția adusă de toamnă.
Gospodinele obișnuiesc să facă o curățenie generală în casă atunci când are loc echinocțiul de toamnă. Astfel, ele stabilesc ordinea în casă și scapă de lucrurile nefolositare, care aduc energii negative. Pe data de 22 septembrie, se aprind lumănări, ce simbolizează durata tot mai scurtă a zilelor. Cei care vor să atragă bunăstarea în viața lor este bine să le facă daruri apropiaților sau persoanelor care se confruntă cu diverse lipsuri.