Finalul lunii septembrie aduce un eveniment important, echinocțiul de toamnă, ce marchează începutul oficial al toamnei astronomice. Începând de azi, durata noților crește, astfel că românii vor beneficia de mai puțin ore cu lumina naturală. Ziua în care are loc echinocțiul este încărcată de tradiții și obiceiuri pe care multe persoane au grijă să le respecte pentru a atrage norocul și bunăstarea în viața lor. Iată ce e bine să faci pe 22 septembrie.
Atunci când are loc echinocțiul de toamnă, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit astro-urseanu.ro.
Soarele se va afla în dreptul ecuatorului ceresc, va răsări și va apune din est și vest.
Ziua în care are loc echinocțiul de toamnă este încărcată de tradiții și superstiții, pe care majoritatea oamenilor au grijă să le respecte pentru a atrage norocul și bunăstarea în viața lor. La sat, această zi marchează încheierea muncilor agricole, iar gospodarii organizează pe această cale sărbătoarea recoltelor. Ei obișnuiesc să ducă la biserică bucate din recoltele lor pentru ca acestea să fie sfințite de preot.
În această zi se spune că este bine să se facă provizii pentru sezonul rece. Acum, sătenii prepară must, bat nucii, scutură merele și gutuile și pregătesc dulcețuri, zacuscă, dar și alte bunătăți. Se spune că este bine ca gospodinele să pregătească o masă mare, cu bucate tradiționale, pentru toată familia. Unele persoane aleg să își decoreze casa cu dovleci, porumb, frunze uscate, nuci sau castane. Acestea sunt privite ca modalități prin care oamenii își arată recunoștința pentru bogăția adusă de toamnă.
Gospodinele obișnuiesc să facă o curățenie generală în casă atunci când are loc echinocțiul de toamnă. Astfel, ele stabilesc ordinea în casă și scapă de lucrurile nefolositare, care aduc energii negative. Pe data de 22 septembrie, se aprind lumănări, ce simbolizează durata tot mai scurtă a zilelor. Cei care vor să atragă bunăstarea în viața lor este bine să le facă daruri apropiaților sau persoanelor care se confruntă cu diverse lipsuri.