Festivalul Internaţional de Film Transilvania începe azi, 14 iunie 2024, la Cluj Napoca. Cel mai important eveniment cinematografic din țară își deschide porțile cu o gală sold-out, la care sunt așteptați peste 3.500 de spectatori. În următoarele 11 zile vor fi sute de proiecţii, cine-concerte, expoziţii, concerte, discuţii şi evenimente speciale, la care vor lua parte peste 1.000
Sâmbătă, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor, va avea loc proiecţia filmului "Încredere" ("Confidenza"), cel mai recent al cineastului italian Daniele Luchetti, invitat special la TIFF.23
Duminică, de la ora 17:00, fanii o vor putea întâlni în TIFF Lounge din Piaţa Unirii pe actriţa Jojo T. Gibbs din "Dogman", thrillerul despre răzbunare şi izbăvire semnat Luc Besson prezentat în deschiderea oficială a festivalului. Este doar primul eveniment cu intrare liberă găzduit de TIFF Lounge, dintr-o serie foarte generoasă programată pentru cele 10 zile.
„Weekend la castel” înseamnă anul acesta două seri unice. Sâmbătă, la Castelul Bánffy din Bonţida, proiecţia specială a filmului "Metropolis" (r. Fritz Lang), o capodoperă a cinema-ului expresionist, deschide seria de cine-concerte de la TIFF.23. Muzica originală a fost compusă de italienii de la Edison Studio, şi tot ei se ocupă de acompaniamentul muzical. În următoarea seară, acelaşi loc va fi cadrul unei proiecţii nerecomandate celor slabi de înger: "Imperiul simţurilor" (r.
Vineri, au loc vernisajele primelor expoziţii ce vor putea fi descoperite la Muzeul de Artă: "Frânturi", care prin fotografiile şi interviurile realizate de artista şi activista Ruth Borgfjord aduce în prim-plan universul intim al femeilor LGBTQ+ şi a persoanelor non-binare, "Căutând sinceritate", expoziţie de portrete în care fotograful Vlad Braga încearcă să surprindă un moment de vulnerabilitate al subiecţilor, dar şi "Changing environments. Together", parte din Anula de Ştiinţă Neo Art Connect. În completarea expoziţiei, publicul va putea vedea şi Inima Festivalului, o instalaţie creată din elemente reciclate, amplasată în Piaţeta Universităţii.
Muzeul de Artă este şi locul unde în aproape fiecare seară de festival vor avea loc concertele unor artişti din zone cât se poate de diverse. Cei care vor urca pe scenă sâmbătă şi duminică sunt Dimitri’s Bats şi Kadjavsi.
Cinematografia şi cultura japoneză sunt în focusul ediţiei TIFF.23 Pe parcursul weekendului sunt programate ateliere de origami, ikebana, manga în Piaţa Unirii, cu acces gratuit în baza înscrierilor. De neratat în cinematografe: capodopere clasice, precum "Guvernatorul Sansho" (r. Kenji Mizoguchi), "Balada lui Narayama" (r. Shohei Imamura) şi "Poveste din Tokyo" (r. Yasujiro Ozu), trei filme ale maestrului contemporan Ryûsuke Hamaguchi, precum şi unele dintre cele mai incitante producţii nipone recente.
De asemenea, TIFF.23 organizează proiecţii în fiecare seară a festivalului şi în Floreşti, unde sunt programate în aer liber, în Parcul Poligon, filme de top, dar şi cine-concerte.
Iată cât trebuie să plătească cei care vor să ia parte la cel mai important eveniment cinematografic din România: