Luni, 20 martie, elevii de clasa a VIII-a au susținut prima probă a simulării pentru Evaluarea Națională, subiectele fiind asemănătoare celor pe care le vor avea de rezolvat în vară.
Probele sunt organizate în fiecare an la nivelul instituțiilor de învățământ pentru a pregătii elevii de clasa a VIII-a pentru examenul, ce va fi susținut în vară, iar subiectele sunt concepute potrivit programei școlare parcurse până la susținerea simulărilor. Tot luni, la ora 15:00, Ministerul Educației a publicat baremele de corectare și notare pentru proba de la limba și literatura română. Iată care sunt acestea.
Barem de corectare și notare pentru proba la limba și literatura română, de la simularea Evaluării Naționale 2023
Proba a început la ora 09:00, iar elevii au avut la dispoziție 2 ore pentru rezolvarea subiectelor. Modele de subiecte atât pentru simulare, cât și pentru examenul de Evaluare Națională 2023 se pot găsi pe site-ul Ministerului Educației subiecte.edu.ro. Nota pe care o vor primi va fi trecută în catalog doar la cererea
elevului, însă rezultatele obținute vor fi discutate la nivelul instituțiilor de învățămând pentru a identifica măsurile care trebuie să fie luate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Iată baremul de corectare și notare pentru proba la limba și literatura română, de la simularea Evaluării Naționale 2023.
Potrivit edupedu, primul subiect pe care l-au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a a pornit de la un fragment din „Dansul ursului” de Ion D.
Sîrbu, iar al doilea din „30 de ani în șa” al lui Felix Țopescu. Elevii au avut exerciții de identificare a unor informații din cele două texte, cuvinte care conțin diftongi, cuvinte derivate, precum și sinonime. Al doilea dintre subiectele la română de la simularea pentru Evaluare Națională 2023 a constat în scrierea unui rezumat al textului 1 în 80-120 de cuvinte. Elevii au primit 70 de puncte pentru rezolvarea corectă a subiectului I, 20 de puncte pentru subiectul II și 10 puncte din oficiu.
Pentru simularea probei de limba și literatura română, în anul scolar 2022-2023, a fost valabila programa aprobată prin Ordinul ministrului Educatiei nr. 4730/2022, din care au fost exceptate următoarele conținuturi:
1. Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării:
construcții impersonale, construcții cu pronume reflexive, construcții incidente, construcții pasive.
realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: completiva indirectă, completiva prepozițională și circumstanțialele
2. Domeniul de conținut: Elemente de interculturalitate
- despre limba si cultura țărilor din vecinătatea României; limba română în Europa, comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni, contacte culturale.