În weekendul 30-31 august 2024, Bucureștiul devine din nou Capitala aviației românești și mondiale la BIAS 2024. Cel mai mare show aerian a ajuns la cea de-a XIV-a ediție și abia așteaptă să întâmpine sutele de mii de pasionați de zbor, care abia așteaptă să descopere demonstrațiile pregătite cu măiestrie și profesionalism anul acesta. Iată care este programul pentru evenimentul aviatic din 2024.
Bucharest International Air Show va avea loc la la Aeroportul Băneasa și Romaero, pentru a celebra aviația și gloria ei din toate timpurile și de pretudindeni.
Anul acesta, BIAS celebrează 20 de ani de la aderarea României la NATO și va reuni 100 de aeronave civile şi militare, dar și 150 de piloţi şi paraşutişti din 12 state.
BIAS 2024 pregătește anul acesta demonstrații aeriene, o expoziție de aviație, un concert și un spectacol pirotehnic, toate surprizele culminând cu un foc impresionant de artificii. Intrarea se poate face de la ora 10:00, iar demosntrațiile se vor opri în fiecare zi la ora 21:00.
Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, invitații speciali de anul acesta sunt acrobaţii aerului de la Baltic Bees, o formație letonă ce surprinde cu un stil de pilotaj unic. Aceștia vor executa manevre artistice de maximă dificultate cu aeronavele L39 C Albatros. Forțele Aeriene Române vor participa la BIAS cu demonstraţii artistice de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon, IAR-99 Şoim, IAR-99 STANDARD, aeronave de transport C-27J Spartan, C-130 Hercules, aeronave şcoală IAK-52, elicoptere IAR-330 şi IAR-316 B. Spectatorii vor urmări cu această ocazie și exercițiile de poliție aeriană, precum și de sprijin pentru desant aerian.
Formaţia de parapante Flying Dragons Team va face show cu efecte pirotehnice şi lasere. La eveniment vor fi prezente nume mari din elita aviației românești, din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă. Vineri, 30 august se deschide expoziția General Aviation Exhibition, pe Aeroportul Băneasa. Proprietari de aeronave, precum și furnizori de servicii de aviație vor aduce în fața publicului zeci de aeronave, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri. Contribuţia românească la istoria aeronauticii mondiale va fi celebrată în zona "static display", prin expunerea unor machete la scară naturală a avioanelor lui Vuia, Vlaicu şi Coandă. Spectatorii pot vedea aici și primul model de avion comercial construit în întregime în țara noastră.