Boboteaza 2022. Românii respectă mai multe obiceiuri și au superstiții în ziua de Bobotează, una dintre cele mai importante sărbători atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici.
Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătorește în fiecare an pe 6 ianuarie și, împreună cu ziua de 7 ianuarie, când se prăznuiește ziua Sfântului Ioan Botezătorul, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
„Înainte de Bobotează, avem o zi în care se ajunează, oamenii pregătindu-se astfel pentru marea sărbătoare din data de 6 ianuarie. Ajunul Botezului este o zi de pregătire duhovnicească prin post aspru pentru a preîntâmpina această mare sărbătoare a Botezului Domnului“, declară preotul Eugen Ramon Ilie, protoiereul Călărașului.
Citeste si: 2022 in Numerologie. Cum iti va fi anul in functie de cifra destinului
„Boboteaza este ultima zi a ciclului sărbătorilor de Anul Nou, marcată în calendarul creştin de celebrarea Botezului Domnului. Este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice. Sărbătoarea cuprinde motive specifice tuturor zilelor de reînnoire a anului: local se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se soroceşte vremea şi belşugul holdelor în noul an, se deschide cerul şi vorbesc animalele “,
Dacă în dimineața de Ajunul Bobotezei pomii sunt acoperiți cu chiciură, se spune că anul va fi unul roditor. Noaptea, fetele de măritat care vor să-și viseze ursitul își pun busuioc sub pernă. Băiatul care le apare în vis este cel cu care se vor mărita. Dacă o fată de măritat alunecă și cade pe gheață în ziua de Bobotează se va căsători in cursul acelui an.
Pentru că apele sunt sfințite în această perioadă, nu se spală rufe în Ajunul Bobotezei, de Bobotează, în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Botezătorul și încă opt zile după aceea.
O altă credință populară des întâlnită este aceea că în noaptea de dinainte de Bobotează animalele din grajduri încep să vorbească și povestesc unde sunt ascunse comorile.
În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce şedeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ţie. Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lumina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.
Citeste si: Sfantul Ion 2022. Traditii si superstitii
Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit. Pe Adam, cel stricat, iarăşi îl zideşte în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunşi, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit. Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit. Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceştia S-a curăţit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin.