Actiunea filmului care s-a bazat pe un eveniment istoric de la mijlocul secolului 20 a determinat guvernul chinez sa il pedepseasca pe faimosul actor.
Filmul "Sapte ani in Tibet" a fost lansat in 1997.
Cand a izbucnit cel de-al Doilea Razboi Mondial, Heinrich si companionii sai au fost luati prizonieri de trupele britanice. Cativa ani mai tarziu, in 1944, Heinrich a reusit sa scape si sa ajunga in regiunea autonoma tibetana, Lhasa unde l-a intalnit si s-a imprietenit cu Dalai Lama. Pentru cei care au urmarit filmul au facut-o pret de doua ore, pentru mine a fost o jumatate de an din viata, a spus Pitt pentru Interview Magazine.
Filmul a fost interzis pe tot teritoriul Chinei din cauza modului cum a fost portretizata tara din punct de vedere al regimului militar. Pitt nu a mai putut merge in China din 1997 pana in 2014 cand a insotit-o pe Angelina Jolie la Shanghai pentru a-si promova filmul Maleficient.
Producerea filmului a reprezentat și ea o aventură datorată locațiilor pentru filmări. Deși acestea au fost foarte variate (Canada, Marea Britanie, Austria, Argentina, Chile), dorința regizorului Jean-Jacques Annaud a fost aceea de a filma în Tibet, lucru nepermis însă de autorități. Dar Jean-Jacques Annaud a reușit să filmeze în locurile interzise, aproximativ 20 de minute din film conținând imagini reale din Tibet. Deși acest fapt nu a fost dezvăluit nici măcar la premieră, ci abia în vara anului 1999, reacția autorităților a fost foarte dură: atât regizorul, cât și Brad Pitt au primit interdicția de a intra în China.
În film o putem vedea și pe Jetsun Pema, care este în realitate sora lui Dalai Lama. Ea interpretează însă rolul mamei acestuia, în fapt rolul propriei sale mame.