- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Bucureștiul rămâne în top 10 orașe din lume cu cea mai mare viteză la internet fix
România este de mulți ani clasată foarte bine în topul statelor lumii cu cele mai rapide conexiuni la internet, însă evoluția nu a fost tocmai favorabilă țării noastre. Datele arată o încetinire a creșterilor acestor viteze în România, în condițiile în care alte țări, rămase în urmă, au recuperat puternic din avans în urma investițiilor masive ale companiilor de tehnologie.
Totuși, rămânem foarte bine la acest capitol, accentul punându-se în ultima perioadă pe extinderea geografică a rețelelor, pentru a asigura accesul cât mai multor persoane la mediul online, inclusiv în mediul rural.
Capitala României se remarcă, față de restul țării, nu doar la capitolul dezvoltare economică, prețuri imobiliare și nivel salarial mediu, ci și la acest capitol al vitezei medii a rețelelor de internet. Bucureștiul rămâne în Top 10 global al orașelor cu cele mai rapide conexiuni de internet broadband. Media de download este de 251 Mbps, iar cea de upload ajunge la 190 Mbps. Datele au fost publicate de Ookla’s Speedtest Global Index, în raportul aferent lunii iunie 2024.
Capitala României, într-o companie selectă
Municipiul București s-a clasat astfel pe locul 7 în clasamentul orașelor cu super viteză la internet, depășind Dubai, Los Angeles, Tokyo, Barcelona, Paris și Londra. Localitățile de pe primele locuri în top sunt Abu Dhabi, Valparaiso, Lyon, Shanghai, Beijing și New York. Nu se poate observa astfel o tendință clară, orașele care se evidențiază fiind de pe mai multe continente. Totuși, deși avem companie europeană, Bucureștiul este mult mai puțin dezvoltat economic decât alte orașe din Uniunea Europeană, cu o clasificare inferioară. Practic, de pe continent, doar Lyon (Franța) reușește să ne depășească.
În ceea ce privește poziția României, ca țară, în clasamentul celor mai mari viteze la internet, de asemenea se consemnează o poziție foarte bună: locul 12, cu 207 Mbps pentru download și 136 Mbps pentru upload. România este pe poziția a 5-a în Europa, după Islanda, Franța, Danemarca și Spania.
Informațiile fac referire la conexiunile fixe de internet. La partea de internet mobil, se pare că suntem depășiți de multe alte state, ajungând pe locul 38 în clasamentul global, cu 61.6 Mbps viteză medie pentru download. Liderul este Qatar, cu peste 300 Mbps.
Și mai slabă este clasarea Bucureștiului între orașele lumii cu cel mai rapid internet mobil: locul 53, cu o medie de 93 Mbps download. Datele sunt relativ surprinzătoare, în condițiile în care operatorii de telefonie mobilă din România anunță tot mai multe dezvoltări ale rețelelor 5G, lansând chiar varianta 5G+, cu viteze superioare.
Miza internetului de mare viteză
Avansul vitezelor la internet fix și mobil ajută furnizorii de servicii să poată dezvolta opțiuni tot mai complexe, de înaltă calitate. Producătorii de dispozitive pentru acces la internet țin pasul cu acest avans și asigură partea de hardware.
Utilizatorii beneficiază în cele din urmă de servicii de înaltă calitate, fiind posibile activități moderne în mediul online, precum vizionarea de conținut pe platforme de video streaming cu filme și seriale sau distracția la jocuri video cu grafică impresionantă.
Nevoia de internet puternic se simte din ce în ce mai puternic și la cazinourile online. Grație graficii de calitate, este nevoie de o conexiune de mare viteză, cât mai stabilă, pentru a te distra la NetBet ruleta (L1160651W000195, ONJN, 18+) în secțiunea de live casino sau pentru a experimenta alte jocuri de cazinou de la distanță. De asemenea, astfel de condiții tehnice sunt necesare pentru mobile banking, mobile trading, conferințe online și pentru verificarea identității clienților pe internet, la solicitarea unor servicii bazate pe transmiterea de informații sensibile.
Divertismentul este una dintre cele mai importante piețe în acest context. Investițiile în tehnologie sunt remarcabile la acest capitol, progresul fiind apoi de folos și pentru alte domenii, precum medicină și cercetare.