Buna Vestire sau Blagovestenia este o sărbătoare cu o mare însemnătate pentru credincioși, ce are loc în fiecare an în Postul Paștelui, pe data de 25 martie. Această mare sărbătoare ne aduce aminte de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Fecioarei Maria că va naște un prunc, pe Fiul lui Dumnezeu. Această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, este cu dezlegare la pește pentru cei care țin post, dar este înconjurată și de o serie de tradiții și superstiții. Iată ce trebuie să știi despre ziua în care este sărbătorită Buna Vestire.
Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024?
Ziua de 25 martie este foarte importantă pentru Biserica Ortodoxă, deoarece amintește de momentul în care Sfântul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naște un prunct, pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Potrivit tradiției, această sărbătoare este cunoscută și drept Ziua Cucului, deoarece se spune că la această dată are loc primul cântec al cucului, care anunță venirea primăverii.
De Buna Vestire, este dezlegare la pește, ulei și vin, astfel că cei care vor consuma aceste alimente vor avea noroc tot anul.
Data la care sărbătorim Buna Vestire a variat la început.
În ziua în care se sărbătorește Buna Vestire nu este bine să te cerți cu cei din jur, deoarece se consideră un mare păcat, iar cei care vor face acest lucru, vor avea ghinion pentru tot restul anului. De asemenea, în Bucovina nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire, deoarece se crede că puii vor ieși cu două capete și patru picioare.
Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Paștele în 2024
„Stapâne, Doamne, Dumnezeul nostru, Care eşti fără de început dimpreună cu Tatăl şi dimpreună-veşnic cu Duhul Tău Cel Sfânt, Făcătorul cerului şi al pământului şi a toată zidirea; Care ai plăsmuit pe om şi i-ai dat puterea de stăpânire asupra a tot ce ai făcut Tu; Care ai poruncit, ca un Iubitor de oameni, să locuiască în Raiul desfătării, însă el, prin pizma diavolului, alungat a fost din Rai. Or şi după întoarcerea sa în pământul din care a fost luat, nu ai îngăduit făpturii Tale să zacă sub tirania diavolului; ci în anii mai de pe urmă nu Te-ai ruşinat, cu toate că eşti Dumnezeu mai înainte de veci, să iei chip de rob şi din bunătatea Ta să Te naşti dintr-o fiică fecioară; prin proroci ai însemnat naşterea Ta negrăită din ea, trimiţându-l pe Gavriil, Arhanghelul Tău, să binevestească Fecioarei sfânta şi preacurata Ta zămislire dintr-însa; Tu însuţi, Stăpâne, pentru rugăciunile ei şi ale tuturor Sfinţilor, dă-ne să auzim în suflete graiurile Tale ce ne dăruiesc iertarea greşelilor şi bucuria de neînstrăinat. Fă cunoscută poporului calea pe care să meargă, prin care vom bineplăcea bunătăţii Tale, şi ne îndrumă spre a împărăţi dimpreună cu Tine în Ceruri.
Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care bine eşti cuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”