- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Prima lună de toamnă a marcat începutul unui nou an bisericesc, dar și câteva sărbători importante pentru creștini. După Înălțarea Sfintei Cruci, românii o prăznuiesc azi, 16 septembrie, pe Sfânta Eufimia. Moaștele ei a săvârșit o minune prin care s-a dovedit și s-a întărit mărturisirea dreptei credințe. Iată cine a fost Sfânta Eufimia și de ce o sărbătorim la această dată.
Citește și: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”
Ce sfântă prăznuim pe 16 septembrie 2024?
Sfânta Eufimia este prăznuită an de an la data de 16 septembrie. Potrivit doxologia.ro, ea a fost o femeie foarte frumoasă, ce provenea dintr-o familie bună și a fost supusă la numeroase chinuri în vremea lui Dioclețian, după ce a refuzat să aducă jertfă idolilor și a mărturisit credința în Hristos. Viața pe care a dus-o și greutățile prin care a trecut au ajutat-o să câștige cununa muceniciei.
Citește și: 16 septembrie 2024. Rugăciunea Sfintei Eufemia care te scapă de primejdii
În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, guvernatorul Calcedonului, orașul în care s-a născut și a crescut Sfânta Eufimia, a ordonat ca toții locuitorii să se adune la templul Zeului Marte pentru a-i aduce ofrande. Cei care nu au vrut să participe, s-au ascuns pe unde au putut și au început să facă slujbe închinate adevăratului Dumnezeu.
Printre aceștia a fost și Sfânta Eufimia, care în cele din urmă a fost descoperită și a fost adusă pentru a fi supusă chinurilor și torturii. După ce a mărturisit credința în Hristos, ea a fost arsă și bătută. Ea a scăpat nevătămânată din acest chinuri cu ajutorul lui Dumnezeu, însă a fost dată drept hrană fiarelor. Sfânta Eufimia a murit în sălbăticie, iar trupul ei a fost îngropat de părinții săi în apropierea orașului natal.Citește și: Strigătul de ajutor al lui David Pușcaș, fiul adoptiv al Luminiței Anghel: ”Nu sunt deloc bine”
Pentru ce minuni este cunoscută Sfânta Eufimia?
Sfânta Eufimia este cunoscută datorită unei minuni petrecute la sfintele sale moaște, ce este pomenită la data de 11 iulie. Pentru a descoperi care este adevărul cu privire la cele două firi ale lui Hristos, ereticii și Sfinții Părinți și-au scris învățăturile în două cărți pe care le-au așezat pe pieptul Sfintei Eufimia, înainte de a închide racla în care aceasta se afla.
Din acel moment, majoritatea ereticilor au trecut la dreptcredincioși, iar cei care au continuat să se împotrivească au fost trimiși la închisoare. După minunea petrecută la moaștele ei, zugravii au început să realizeze icoane cu Sfânta Mare Muceniță Eufimia cu scrisoarea în mâna dreaptă, pentru ca această minune să nu fie uitată.