Prima lună de toamnă a marcat începutul unui nou an bisericesc, dar și câteva sărbători importante pentru creștini. După Înălțarea Sfintei Cruci, românii o prăznuiesc azi, 16 septembrie, pe Sfânta Eufimia. Moaștele ei a săvârșit o minune prin care s-a dovedit și s-a întărit mărturisirea dreptei credințe. Iată cine a fost Sfânta Eufimia și de ce o sărbătorim la această dată.
Citește și: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”
Sfânta Eufimia este prăznuită an de an la data de 16 septembrie. Potrivit doxologia.ro, ea a fost o femeie foarte frumoasă, ce provenea dintr-o familie bună și a fost supusă la numeroase chinuri în vremea lui Dioclețian, după ce a refuzat să aducă jertfă idolilor și a mărturisit credința în Hristos.
Citește și: 16 septembrie 2024. Rugăciunea Sfintei Eufemia care te scapă de primejdii
În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, guvernatorul Calcedonului, orașul în care s-a născut și a crescut Sfânta Eufimia, a ordonat ca toții locuitorii să se adune la templul Zeului Marte pentru a-i aduce ofrande.
Citește și: Strigătul de ajutor al lui David Pușcaș, fiul adoptiv al Luminiței Anghel: ”Nu sunt deloc bine”
Sfânta Eufimia este cunoscută datorită unei minuni petrecute la sfintele sale moaște, ce este pomenită la data de 11 iulie. Pentru a descoperi care este adevărul cu privire la cele două firi ale lui Hristos, ereticii și Sfinții Părinți și-au scris învățăturile în două cărți pe care le-au așezat pe pieptul Sfintei Eufimia, înainte de a închide racla în care aceasta se afla. Potrivit creștinortodox.ro, Sfinții Părinți spuneau că în Hristos sunt două firi unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmparțit și nedespărțit. După câteva zile, au deschis racla în care se afla moaștele Sfintei Eufimia și au văzut că la picioarele ei se afla cartea ereticilor, în timp ce cartea Sfinților Părinți se afla în mâinile sfintei.
Din acel moment, majoritatea ereticilor au trecut la dreptcredincioși, iar cei care au continuat să se împotrivească au fost trimiși la închisoare. După minunea petrecută la moaștele ei, zugravii au început să realizeze icoane cu Sfânta Mare Muceniță Eufimia cu scrisoarea în mâna dreaptă, pentru ca această minune să nu fie uitată.