Close sidebar
Actualitate

Calendar creștin ortodox 17 SEPTEMBRIE 2024: Ce sărbătoare cu cruce neagră este în această zi?

Pe data de 17 septembrie 2024 are loc o sărbătoare importantă pentru creștini  [Sursa foto: Facebook/ freepik]

Pe 17 septembrie 2024 sunt prăznuite Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale. Iată rugăciunea pe care trebuie să o citești în această zi pentru iertarea păcatelor


In articol:

Românii le prăznuiesc azi, 17 septembrie 2024, pe Sfânta Muceniță Sofia și pe fiicele ei, Pistis, Elpis și Agapis. Această sărbătoare este trecută în calendarul ortodox cu cruce neagră, având o semnificație aparte pentru credincioși. Sfânta Sofia este cunoscută drept ocrotitoarea capitalei Bulgariei, care îi poartă numele, iar creștinii se roagă în ziua în care este sărbătorită pentru iertarea păcatelor, precum și pentru dezlegarea de orice blestem. Iată cea mai puternică rugăciune pe care o poți citi în această zi. 

Citește și: Noi detalii năucitoare despre moartea violentă a Kristinei Joksimovic, fosta Miss Elveția

Sfânta Sofia și fiicele sale sunt sărbătorite pe 17 septembrie
Sărbătoarea Sfântei Sofia și a fiicelor sale este trecută în calendar cu cruce neagră [Sursa foto: freepik]

Cine au fost Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale? 

Sfânta Muceniță Sofia și fiicele ei, Pistis, Elpis și Agapis, sunt prăznuite în fiecare an la data de 17 septembrie. Acestea au trăit în Italia, în vremea domniei lui Adrian, și au îndurat chinuri cumplite după ce și-au mărturisit credința în Hristos.

Sfânta Sofia a rămas văduvă după nașterea fiicelor sale, însă a avut grijă să trăiască în rugăciune și milostenie. Numele „Sofia” este grecesc și înseamnă „înțelepciune”. De asemenea, și cele trei fiice ale sfintei poartă nume cu o semnificație aparte. Acestea au fost botezate cu numele celor 3 virtuți teologice: Pistis- credință, Elpis- nădejde și Agapis- dragoste.  

Potrivit creștinortodox.ro, prefectul provinciei în care locuiau, Antioh, le-a denunțat împăratului Adrian că sunt creștine. Atunci când li s-a cerut să aducă jertfă zeiței Artemis, Sfânta Sofia și fiicele ei au refuzat. Ulterior, împăratul a decis ca cele trei fiice să fie ucise pentru ca mama lor să sufere și mai mult pe măsură ce va fi supusă și altor pedepse. Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani și Agapis 9 ani atunci când au fost ucise în anul 137. Mama lor le-a luat trupurile și le-a îngropat în afara cetății.

Timp de trei zile s-a rugat neîncetat la mormintele fiicelor sale, iar în cele din urmă Sfânta Sofia și-a dat duhul în mâinile Domnului. Pe locul în care se află mormintele lor s-a ridicat Biserica "Sfântul Mucenic Pangratie“. 

Citește și: Cine este sora Ozanei Barbancea și de ce a renegat-o: ”Încerc să mă iert”

Ce rugăciune este bine să citești de Sfânta Sofia?
Sfânta Muceniță Sofia și fiicele ei sunt sărbătorite an de an la data de 17 septembrie [Sursa foto: Facebook]

Rugăciunea care se citește în ziua în care sunt sărbătorite Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale

„O, sfintelor şi vrednicelor de laudă muceniţe, Pistis, Elpis şi Agapis şi înţeleaptă maică a curajoaselor fiice, Sofia, la voi cu rugăciune sârguincioasă acum venim. Căci ce poate mijloci mai mult înaintea Domnului pentru noi dacă nu credinţa, nădejdea şi dragostea? Aceste trei virtuţi de temelie, cu ale căror nume fiind numite, prin voi înşivă le-aţi arătat! Rugaţi-L pe Domnul în necazuri şi în năpaste cu harul Lui cel nespus să ne acopere. Să ne izbăvească şi să ne păzească. Căci Bun şi Iubitor de oameni este.

Slava Lui, ca un soare neapus, acum în lumină dumnezeiască o vedem. În ajutorul smeritelor noastre rugăciuni degrab veniţi. Ca Domnul Dumnezeu păcatele şi fărădelegile noastre să le ierte. Și pe noi, păcătoşii şi nevrednicii de darurile Lui, să ne miluiască. Rugaţi-vă, dar, pentru noi, sfintelor muceniţe, Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slavă Îi aducem împreună şi Tatălui Său Celui fără de început şi Preasfântului şi Bunului şi de Viaţă Făcătorului Său Duh. Acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”