Odată cu luna septembrie începe și anul nou bisericesc 2025. Acesta a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și se va încheia pe 31 august 2025. Prima lună de toamnă aduce 3 sărbători importante pentru creștini, care sunt trecute în calendarul ortodox cu cruce roșie. Iată despre ce sărbători este vorba, dar și datele pe care pică acestea.
Citește și: Care este care mai indecentă propunere pe care a primit-o Oana Radu: „O să râdeți”
În luna septembrie au loc trei sărbători importante pentru creștini. Acestea sunt trecute în calendarul ortodox cu cruce roșie, fiind vorba despre Începutul anului bisericesc, care a fost pe 1 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, care pică pe 8 septembrie, și Înălțarea Sfintei Cruci pe 14 septembrie.
Potrivit creștinortodox.ro, Începutul anului bisericesc pică pe 1 septembrie, deoarece această zi este considerată ziua în care s-a început creația lumii, dar și ziua în care Mântuitorul și-a început activitatea publică. Românii îl sărbătoresc la această dată și pe Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul, considerat părintele erei creștine.
Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc. Data la care are loc această sărbătoare a fost aleasă, deoarece 8 reprezintă cifra veșniciei. Fecioara Maria s-a născut din părinții Ioachim și Ana care s-au rugat vreme îndelungată să aibă un copil.
Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Această zi sfântă marchează două evenimente importante. Este vorba despre Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul în anul 335 și Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani din anul 629. Creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci cu post, amintindu-și de patimile Mântuitorului.
Citește și: S-a aflat cauza prăbușirii elicopterului în care se afla președintele Iranului, Ebrahim Raisi
Ultima minivacanță a românilor a avut loc în perioada 15 august – 18 august cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Următoarea minivacanță va fi între 25 şi 29 decembrie, în perioada Nașterii Domnului. Prima zi de Crăciun, 25 decembrie, este miercuri și a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, joi, astfel că s-a decis să se facă punte între cele două sărbători și weekend, oferindu-se încă o zi liberă vineri. Așadar, bugetarii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile. Cei care lucrează în sector privat trebuie să discute cu angajatorul dacă zilele libere se aplică și pentru ei. Până de Crăciun, românii mai au liber pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, și pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.
Anul școlar 2024-2025 începe pe 9 septembrie, iar prima vacanță a elevilor și a profesorilor va avea loc în perioada 26 octombrie 2024-3 noiembrie 2024. Ulterior, elevii vor avea vacanța de iarnă în perioada 21 decembrie 2024-7 ianuarie 2025, vacanța de schi în perioada 10 februarie-2 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, vacanța de primăvară, în perioada 18 aprilie 2025-27 aprilie 2025, și apoi vacanța de vară de pe 21 iunie 2025.