Astăzi, 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mina, cunoscut drept ocrotitorul celor păgubiți și grabnic ajutător pentru cei aflați în suferință, mai ales în momentele de pierdere, de nedreptate sau de încercare. Sfântul Mina este sărbătorit în aceeași zi de către ortodocși, în timp ce romano-catolicii îl cinstesc pe 24 noiembrie.
Sfântul Mina s-a născut în Egipt, în apropiere de Memphis, vechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul domniei împăraților romani Dioclețian și Maximian. După ce rămâne orfan la o vârstă fragedă, tânărul Mina alege cariera militară și ajunge în armata imperială. Totuși, în urma edictului din 23 februarie 303, prin care Dioclețian ordonă persecutarea creștinilor, Mina ia decizia de a se retrage în pustiu, unde se dedică vieții ascetice.
Conform tradiției, după martiriul său, trupul Sfântului Mina a fost dus de sora sa la Alexandria, unde a fost pus într-o biserică. După încetarea persecuțiilor creștine, îngerii i-au indicat Patriarhului Atanasie al Alexandriei să mute trupul sfântului în apropierea Lacului Mariut, în pustia de lângă Alexandria. Aici, locul a devenit vestit pentru miracolele de vindecare – chiar și fiica împăratului Constantin cel Mare fiind vindecată de lepra de care suferea. Ca urmare, împăratul a ridicat o biserică deasupra raclei cu moaștele Sfântului Mina, dând naștere astfel unui oraș cunoscut drept “Orașul Sfântului Mina”, unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj din acea vreme. Orașul a fost distrus de arabi în secolul al VII-lea, însă astăzi, la aproximativ un kilometru de locul original, patriarhul copt Chiril al VI-lea al Alexandriei a ridicat o nouă mănăstire, unde se află moaștele Sfântului Mina.
Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2024 și când este Lăsata Secului
Mărturiile despre minunile făcute de Sfântul Mina sunt numeroase. Una dintre cele mai cunoscute povestiri relatează despre un creștin care, găzduit la o casă de străini în drum spre biserica sfântului, este ucis de stăpânul acelei case pentru banii pe care îi purta. În timp ce ucigașul căuta să scape de trup, Sfântul Mina i se arată sub formă de soldat și îl întreabă de soarta oaspetelui său. Sfântul reușește nu doar să-l facă pe ucigaș să mărturisească, dar prin rugăciune, aduce la viață victima. Aceasta, recunoscătoare, slăvește puterea lui Dumnezeu și a sfântului său ocrotitor.