Close sidebar
Actualitate

Calendar ORTODOX 14 ianuarie. Ce sfânt important prăznuiesc creștinii

Românii o sărbătoresc azi pe Sfânta Nina  [Sursa foto: Facebook]

Creștinii o prăznuiesc azi, 14 ianuarie 2025, pe Sfânta Cuvioasă Nina, considerată ocrotitoarea femeilor. Iată ce rugăciune e bine să rostească în această zi.


In articol:

Pe data de 14 ianuarie 2025, românii o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Nina, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Georgiei, care este considerată și ocrotitoarea femeilor. Tradiția spune că cei care se confruntă cu necazuri și se roagă în această zi vor fi ajutați să găsească o rezolvare.

Iată cine a fost Sfânta Nina, dar și ce rugăciune este bine să citește în ziua în care este sărbătorită.

Citește și: Cine sunt noii concurenți de la „Casa iubirii”, sezonul 4

Sfânta Nina este sărbătorită pe 14 ianuarie 2025
Cine a fost Sfânta Nina? [Sursa foto: Facebook]

Ce sfânt prăznuiesc creștinii pe 14 ianuarie 2025?

Sfânta Nina este sărbătorită în fiecare an la data de 14 ianuarie. Potrivit crestinortodox.ro, ea a s-a născut la sfârșitul secolului al III-lea în Capadocia și a fost o rudă apropiată a Sfântului Gherorghe.

În unele manuscrise se arată că aceasta era chiar verișoara Sfântului. La vârsta de 12 ani, ea a ajuns în grija stareței Niofora, deoarece mama ei a decis să se dedice îngrijirii celor aflați în suferință, iar tatăl ei a devenit pustnic.

După câțiva ani, Sfânta Nina a aflat despre cămașa fără cusătură a Mântuitorului și a început să se roage să ajungă să se închine la ea. Fecioara Maria i s-a arătat în vis și a îndemnat-o să meargă în Georgia, dăruindu-i și o cruce pentru a se apăra de vrăjmași. Când s-a trezit, Sfânta Nina avea în mâini cricea dăruită de Maica Domnului, astfel că a pornit spre Georgia, unde a predicat Evanghelia și a găsit într-adevăr cămașa lui Hristos. Crucea se află în prezent la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Sion, în Tiflida Georgiei.

În perioada petrecută în Georgia, Sfânta Nina a sărvârșit numeroase minuni. Aceasta i-a redat vederea împăratului Mirian, determinându-l să nu se mai închine la idoli, și a scăpat-o de demoni pe soția lui.

De asemenea, ea l-a convertit la creștinism pe conducătorul sinagogii din Abiatar. După ce s-a stins din viață, iar moaștele ei a fost depus la Mănăstirea Bodbe din Kakheti, multe persoane au venit în pelerinaj. De asemenea, crucea realizată din crengi de viță-de-vie și legată cu părul sfintei a devenit un simbol al creștinătății georgiene. Sfânta Nina este cunoscută drept „cea întocmai cu Apostolii”, deoarece aceasta a contribuit la creștinarea georgienilor.

Odată cu Sfânta Nina sunt prăznuiți și Sfinții Părinți care au fost uciși în Muntele Sinai și Rait. Aceștia își petreceau zilele în chilie pentru dobândirea liniștii, posteau și se rugau neîncetat. Descoperiți de barbarii care căutau aur, aceștia au fost uciși.

Citește și: Momentul în care Sharon Stone l-a atacat pe regizorul peliculei Basic Instinct: "M-am simțit trădată, m-am ridicat și l-am plesnit"

Ce rugăciune se citește de Sfânta Nina?
Sfânta Nina este considerată ocrotitoarea femeilor[Sursa foto: Facebook]

Rugăciunea pe care e bine să o rostești pe 14 ianuarie

„O, atotlăudată şi preaminunată Nina, cea întocmai cu Apostolii, mare podoabă a Bisericii dreptmăritoare şi laudă cinstită a poporului ivirean, cea care întreaga ţară georgiană cu învăţătura dumnezeiască a Evangheliei ai luminat; Cu faptele apostoleşti ai învins vrăjmaşul mântuirii noastre, cu munca şi rugăciunile ai sădit aici grădina lui Hristos, care a dat roade multe.

Prăznuind sfântă amintirea ta, ne înfăţişăm cinstitului tău chip şi cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ţie de Maica Domnului – Crucea de minuni făcătoare, pe care ai înfăşurat-o cu părul tău preţios, şi te rugăm cu umilinţă ca pe o veşnică ocrotitoare a noastră: De toate relele şi scârbele păzeşte-ne, pe duşmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos şi pe potrivnicii evlaviei înţelepţeşte-i, turma ta ocroteşte-o şi roagă-L pe Atotbunul Dumnezeu şi Mântuitorul nostru, în faţa Căruia te afli, pace ţării noastre să dăruiască, oamenilor viaţă îndelungată şi spor în tot lucrul bun şi mijloceşte pentru noi să ne primească în împărăţia Sa cerească unde toţi sfinţii laudă Preasfânt numele Lui, Acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”