- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Sfântul Daniel, considerat ocrotitorul celor aflați în exil sau în străinătate, precum și al tinerilor, este sărbătorit în fiecare an la data de 17 decembrie, alături de Sfinții trei tineri, Anania, Azaria și Misail. Iată ce trebuie să știe creștinii despre aceasta sărbătoare, dar și ce rugăciune este bine să citească pentru a fi feriți de rele, dar și pentru a fi călăuziți pe drumul cel bun, în momentele dificile.
Citește și: Fostul soț al lui Megan Fox, Brian Augustin Green, avertisment dur pentru MKG: "Maturizează-te"
Cine a fost Sfântul Daniel?
Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel în fiecare an la data de 17 decembrie 2024. Potrivit crestinortodox.ro, acesta a trăit cu 460 de ani înainte de Hristos, în vremea împăratului babilonian Nabucodonosor. El a fost luat drept rob, alături de tinerii Anania, Azaria și Misail, după ce împăratul a cucerit Ierusalimul. Sfântul Daniel a fost chemat la palat datorită inteligenței sale și a fost poftit să guste dintr-o serie de preparate.
După ce au refuzat să se închine la idoli, cei trei tineri au fost aruncați într-un cuptor încins. Datorită credinței lor, Dumneze preface focul în rouă, iar aceștia scapă cu viață.
Sfântul Daniel era la momentul respectiv conducatorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor, astfel că nu a primit aceeași pedeapsă. Cu toate acestea, el ajunge să fie aruncat într-o groapă cu lei în cele din urmă, din care iese nevătămat.După Nabucodonosor, împăratul Cirus le-a cerut evreilor să se întoarcă în țara lor. Sfântul Daniel a ales, totuși, să rămână la Ierusalim, alături de alte persoane care, de asemenea, nu au mai plecat.
Atât el, cât și cei trei tineri, Anania, Azaria și Misail, au murit în vremea împăratului Atic.Citește și: Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cui trebuie să-i spui „La mulți ani!” de Sfântul Daniel?
Pe data de 17 decembrie, sute de mii de români își sărbătoresc ziua de nume. Aceștia se numesc fie Daniel sau Daniela, dar pot avea și alte derivate, printre care Dan, Dana, Dani, Danny, Dănuț, Dănuța, Danu, Danielle, Daniil, Dănilă, Dănița sau Daniels.
Rugăciunea pe care e bine să o citește în ziua prăznuirii Sfântului Daniel
„Sfinte Prorocule Daniel, în robia Babilonului aflându-te, dreapta credință ai mărturisit și în cuvioasă viețuire ai petrecut, pentru aceasta, de marele dar al înainte vederii te-ai învrednicit. Fiind aruncat în groapa cu lei, gurile fiarelor neîmblânzite ai încleștat, Domnul păzindu-te nevătămat. Iar voi, Sfinților trei tineri, Anania, Azaria şi Misail, preaslăvindu-L pe Dumnezeul Cel Atotputernic, în cuptorul cel încins ați fost aruncați și, în mijlocul văpăii stând, focul în rouă l-ați prefăcut, strigând: Binecuvântat ești, Doamne, Dumnezeule, în veci!
Pentru aceasta, vă rugăm, ca aceia care sunteți ocrotitori ai celor pribegi, ai tinerilor și ai tuturor celor aflați în primejdii, în depărtată străinătate și de Dumnezeu vrăjmașă lume, luați aminte la cererile acestea pe care cu umilință le aducem vouă. Pe cei tineri, aflați în văpaia ispitelor celor de multe feluri din cuptorul acestei lumi, în curăție și cinste păziți-i. Din multele înfruntări, necazuri și nedreptăți pe care le îndură din partea celor puternici, izbăviți-i pe ei. În dreapta credință a părinților lor călăuziți-i, astfel încât, binecuvântare aducând Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi, și ei, și noi, cei risipiți în depărtate ținuturi, să aflăm mântuire de la Dumnezeu din robia înstrăinatei viețuiri. Amin.”