În Ajunul Crăciunului, românii fac ultimele pregătiri pentru a putea sărbători așa cum se cuvine Nașterea Domnului, pe data de 25 decembrie. Ei au grijă să aibă casa curată, felurile de mâncare pregătite și cadourile pentru cei dragi sub brad. De asemenea, data de 24 decembrie marchează cea mai aspră zi din Postul Crăciunului. Iată ce tradiții și obiceiuri este bine să respecți pentru a atrage norocul în viața ta, dar și ce este interzis cu desăvârșire în Ajunul Crăciunului 2024.
Citește și: Obiceiul respectat cu sfințenie de Constantin Enceanu: "În ciuda sumelor de bani care mi s-au oferit"
Data de 24 decembrie marchează cea mai aspră zi din Postul Crăciunului din punct de vedere alimentar. Creștinii nu mănâncă nimic până la ora 15:00 sau până la apariția pe cer a Luceafărului de seară, care amintește de steaua care le-a vestit magilor Nașterea Domnului Iisus Hristos.
Se spune că în Ajunul Crăciunului este bine să se meargă cu colindul, deoarece Nașterea Domnului este vestită încă din cele mai vechi timpuri prin colinde. Gazdele le oferă colindătorilor mere, nuci, covrigi, dulciuri sau turte pregătite în casă numite „Scutecele lui Hristos”. Pe aceeași dată se merge și cu Steaua.
În ultima zi a Postului Crăciunului, preoții merg din casă în casă cu icoana Nașterii Domnului pentru a vesti măritul praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. Se spune că data de 24 decembrie marchează cel mai bun moment pentru împodobirea bradului de Crăciun.
Pe lângă tradiții și obiceiuri, românii au și o serie de superstiții în Ajunul Crăciunului. Aceștia consumă mere pe data de 24 decembrie pentru a fi sănătoși tot anul. De asemenea, se spune că cei care se sărută sub vâsc în noaptea de Ajun vor avea noroc în dragoste. Tot în această zi se pune usturoi la ferestre sau la tocul ușii pentru alungarea spiritelor rele. În plus, lumânările aprinse în noaptea de Ajun este bine să fie lăsate să se stingă singure.
Citește și: De ce boală suferea fostul toboșar al trupei Proconsul, Valentin Petricenco
În Ajunul Crăciunului, românii au și o serie de interdicții, de care este bine să țină cont pentru a fi feriți de rele. Aceștia nu au voie să spele haine, să coasă sau să tricoteze pe data de 24 decembrie. Tot la această dată nu se dă nimic cu împrumut și nu se aruncă nimic din casă, deoarece se spune că cei care vor face aceste lucruri vor avea parte de un an plin de provocări și neajunsuri. Vechile tradiții arată că nu este bine ca românii să aibă porțile și ușile închise în această zi. Din contră, ei sunt încurajați să primească în casele lor colindători pentru a avea parte de noroc și bunăstare. În Ajun, fiecare persoane este bine să-și închidă singură ușa, deoarece se spune că dacă o închide altcineva îi va alunga norocul.
„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele şi pe cei pe care îi iubesc. Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei şi puterii Tale nemărginite.Duhule Sfânt, te rog să-i ajuţi, chiar în acest moment. Acolo unde există durere, te rog să le dăruieşti pacea şi mila Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog să le-o împlineşti.
Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, dă-le Înţelepciune şi Lumina în viaţa lor. Binecuvântează-i când pleacă şi când se întorc acasă, mergi înaintea lor şi deschide-le calea. Călăuzeşte-i şi ocroteşte-i clipa de clipă în toată viaţa lor. Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu ştiinţa, din neştiinţă sau pe cele pe care nu şi le amintesc. Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfântă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule şi Duhule Sfânt, vă mulţumesc că veţi face mai mult decât pot eu cere. Amin!”