Pe data de 6 decembrie este sărbătoare mare în calendarul ortodox! Credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, considerat ocrotitorul celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate, al mireselor și, în special, al copiilor, dar și unul dintre cei mai iubiți sfinți din Biserica Ortodoxă. Acesta și-a arătat sprijinul față de săraci și copii încă din timpul vieții, când le-a împărțit averea părinților săi după ce aceștia s-au stins din viață și a ridicat o biserică. El a propovăduit Sfânta Scriptură, iar ultimii ani din viață și i-a petrecut la o mănăstire din localitatea Mira, unde i-a fost descoperit și moaștele. Acum, Sfântul Nicolae ocupă un loc special în sufletele românilor, care au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri în ziua în care este sărbătorit. Iată care sunt acestea.
Citește și: Cum și-a luat Adrian Enache rămas-bun de la Helmut Duckadam? Gestul artistului îți sfâșie inima
De Sfântul Nicolae, românii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc și pentru a fi feriție de rele. În unele zone, ei aduc în casă crenguțe de pom, pe care le pun în apă și așteaptă să înflorească.
În zonele rurale, tinerii se organizează în cete și încep repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou. Fetele pregătesc plăcinte, iar seara se strâng alături de băieții din sat într-o casă și îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae cu o petrecere.
Se spune că pe data de 6 decembrie Sfântul Nicolae își scutură barba și începe să ningă.
Mii de români poartă numele Sfântului Nicolae, astfel că pe data de 6 decembrie sărbătoresc alături de cei dragi și primesc mesaje deosebite din partea celor aflați la distanță.
De Sfântul Nicolae, românii trebuie să știe că au și anumite interdicții, de care este bine să țină cont dacă vor să fie feriți de rele și de necazuri. Aceștia nu ar trebui să le dăruiască apropiaților obiecte negre, obiecte ascuțite, produse de machiaj sau bijuterii. De asemenea, ei nu au voie să muncească. Gospodinele ar trebui să amâne treburile casnice, cum ar fi spălatul hainelor, călcatul, măturatul sau cusutul. Oamenii nu ar trebui să se certe cu apropiații sau să spună vorbe rele. Fiind vorba despre o zi de mare sărbătoare, în care trebuie să dăruim și să facem gesturi de milostenie, credincioșii nu au voie să se arate mândri sau să fie zgârciți cu cei din jur.