- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Calendar ORTODOX 21 noiembrie 2024. Intrarea Maicii Domnului în Biserică. O mare dorință ți se poate îndeplini în această zi
Este sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 21 noiembrie! Credincioșii prăznuiesc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului. Cu această ocazie, ei au dezlegare la pește, merg la biserică și se roagă pentru îndeplinirea dorințelor. De asemenea, această dată este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri care atrag sporul și armonia în casele și familiile oamenilor. Iată ce e bine să faci de Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Creștinii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este sărbătorită în fiecare an la 21 noiembrie și are o semnificație aparte pentru credincioși. În tradiția creștină, această dată pune accentul pe Lumina, care aduce noroc, prosperitate și bucurie. Cunoscută și sub numele de Vovidenia sau Ovedenia, această sărbătoare amintește de decizia pe care au luat-o Sfinții Părinți Ioachim și Ana, atunci când Fecioara Maria a împlinit 3 ani.
Cei doi s-au rugat vreme îndelungată să aibă un copil. Deși ajunseseră la o vârstă înaintată, aceștia nu și-au pierdut credința în Dumnezeu și au continuat să spere că vor fi binecuvântați cu un copil. Mai mult chiar, ei au promis că dacă vor deveni părinți, vor închina Domnului copilul. Din acest motiv, Sfinții Ioachim și Ana au dus-o pe Fecioara Maria la templul din Ierusalim după ce a împlinit vârsta de 3 ani.
Preotul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, a fost cel care a întâmpinat-o și a dus-o în cel mai sfânt loc din templu, în Sfânta Sfintelor, unde numai arhiereul intra o singură dată pe an. Maica Domnului a petrecut la templu 12 ani, citind Sfânta Scriptură și rugându-se neîncetat. După ce Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit că îl va naște pe Iisus Hristos, aceasta a părăsit templul și s-a logodit cu Iosif.Citește și: Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii au grijă să le respecte pentru a avea noroc, bunăstare și armonie în case. Acesta este momentul în care oamenii se pot ruga pentru îndeplinirea celor mai mari dorințe, dar și pentru a scăpa de necazuri și suferințe sau pentru iertarea păcatelor. În această zi de mare sărbătoare se merge la biserică pentru a participa la slujbă.
Fiind prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului, credincioșii au dezlegare la pește. De asemenea, este bine ca românii să facă pachete cu preparate de post și pește pentru a fi sfințite la biserică. Ulterior, pachetele se împart copiilor și persoanelor nevoiașe. În biserici se pomenesc cei care au decedat în condiții suspecte, iar în pachetele date de pomană se pun lumânări albe, despre care se spune că nu se sting niciodată.
O veche superstiție spune că în noaptea de Intrarea Maicii Domnului în Biserică animalele încep să vorbească, iar strigoii circulă printre oameni. Din acest motiv, românii din anumite zone, în speciale cei de la sate, ung cu usturoi ferestrele și tocul ușii pentru a fi protejați. În trecut, copiii puneau crenguțe de măr în vase cu apă pe 21 noiembrie. Acestea înfloreau și erau folosite drept sorcove de Anul Nou, când mergeau la colindat.
Gospodinele obișnuiesc să pună apă într-un vas peste noapte, iar ziua următoare se spune că aceasta capătă puteri vindecătoare. Ele nu au voie să calce, să spele sau să coasă. De asemenea, nu se fac treburi în gospodărie, chiar dacă acestea sunt mai mici sau mai dificile. Românii trebuie să facă fapte bune, să evite certurile sau bârfa.
Rugăciunea pe care e bine să o citești de Intrarea Maicii Domnului în Biserică pentru îndeplinirea dorințelor
„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință, și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”