Close sidebar
Actualitate

Calendar ORTODOX, 27 decembrie 2024. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

Ce e bine să faci de Sfântul Ștefan?  [Sursa foto: Facebook]

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan 2024. Iată ce e bine să faci pe 27 decembrie pentru a fi ferit de boli și necazuri, dar și pentru a-ți găsi liniștea.


In articol:

Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii, este prăznuit azi, 27 decembrie 2024, în a treia zi după Crăciun. Acesta este ocrotitorul celor care suferă de boli grave, precum și al celor nedreptățiți care se află în căutarea liniștii. El a trăit într-o perioadă în care numărul credincioșilor era în creștere, astfel că a fost ales, alături de alți 6 bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune” pentru a oficia slujbe speciale, dar și pentru a supraveghea orânduiala la mesele comune. În ciuda modului în care a propovăduit credința creștină, acesta a fost ucis cu pietre după ce saducheiii și fariseii au pus anumiți bărbați să spună că l-au auzit rostind cuvinte de hulă împotriva lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Sfântul Ștefan este acum unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox, iar în ziua în care este prăznuit, credincioșii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Iată care sunt acestea.

Citește și: Andra, copleșită de emoții în ziua de Crăciun! Artista, surprinsă plângând de soțul ei, Cătălin Măruță: ”E genul de om care pune suflet în tot ce face”

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan 2024

Sfântul Ștefan este sărbătorit în fiecare an la data de 27 decembrie, iar cu această ocazie credincioșii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a fi feriți de boli, necazuri, dar și pentru a-și găsi liniștea în cazul în care au fost supuși unor nedreptăți.

Românii obișnuiesc să participe la slujbele religioase organizate în această zi, să se roage, dar și să dea de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi, mai ales dacă aceștia au murit în accidente sau în alte moduri cumplite. De asemenea, e bine ca aceștia să le ofere oamenilor nevoiași hrană sau alte lucruri de care au nevoie.

Ce să faci de Sf. Ștefan pentru a fi ferit de rele?
Sfântul Ștefan este sărbătorit pe 27 decembrie [Sursa foto: Facebook]

În fiecare casă este bine să existe o icoană cu Sfântul Ștefan pentru ca cei bolnavi să se vindece mai repede, iar cei aflați în conflicte să găsească o rezolvare pentru problemele lor. De asemenea, se spune că cei care dăruiesc o icoană sau o candelă aprinsă în această zi vor avea parte de liniște sufletească, iar alături de cei dragi vor fi feriție de rele. În unele zone ale țării, gospodinele pregătesc niște turte dintr-un aluat asemănător celui pentru cozonac, numite ”Pâinicile lui Ștefan”. Acestea au o formă rotundă și amintesc de pietrele cu care a fost ucis sfântul.

Cei care erau certați și nu s-au împăcat în Ajunul Crăciunului, mai au o șansă de Sfântul Ștefan, pentru a încheia anul în armonie, înțelegere și liniște.

Pe data de 27 decembrie nu se face curățenie în casă, nu se coase și nu se spală hainele. De asemenea, nu sunt încurajate deplasările sau drumețiile în zone izolate.

Citește și: Elena Udrea, mesaj de sărbători din închisoare: ”Le doresc un Crăciun ca al meu!”

Cine își sărbătorește ziua de nume de Sfântul Ștefan?

Peste 400.000 de români poartă numele Sfântului Ștefan și își sărbătoresc onomastica pe data de 27 decembrie. Majoritatea se numesc Ștefan sau Ștefania, însă există și alte derivate, precum Istvan Fănel, Ștefania, Fănica, Ștefana, Fana, Fănuța, Ștefănuț, Fane, Ștefănel, Ștefanida, Fanache sau Ștefănică. Numele de Ștefan vine din limba greacă și se traduce „coroană de flori” sau „încununat“. Acesta amintește de firea nobilă a omului, pentru care credința, bunătatea și dragostea sunt aspecte esențiale.

Citește și: Mesajul cutremurător al pilotului înainte ca avionul prăbușit în Kazahstan să dispară de pe radar

Ce tradiții se respectă pe 27 decembrie?
Românii au grijă să respecte anumite tradiții pe 27 decembrie [Sursa foto: freepik]

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Sfântul Ștefan

„Sfinte Mare Mucenice Ștefane, cel ce prin martiriul tău ai biruit lumea și ți-ai câștigat cununa cea de la Domnul, te rugăm cu smerenie și cu inimă curată, ajută-ne să ne întărim în credință, să fim iertători cu aproapele nostru și să primim harul iertării de păcate.

Tu, care ai fost slujitor al milosteniei, vino în ajutorul nostru în ceas de nevoie. Apără-ne de răutățile vrăjmașilor, de invidia celor răi și de nedreptăți. O, Sfinte Ștefane, mijlocește pentru sănătatea trupului și a sufletului nostru, îndepărtează durerile și bolile care ne copleșesc. Fii pavăză de apărare pentru casa și familia noastră, aducând pace și înțelegere între noi.

Dă-ne puterea de a răbda greutățile și de a învinge necazurile cu credință nestrămutată în ajutorul lui Dumnezeu. Roagă-te pentru noi, păcătoșii, ca să primim iertare și mântuire. Cu smerenie, nădăjduim în ajutorul tău, iar cu bucurie vom slăvi numele tău, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”