Close sidebar
Actualitate

Calendar ORTODOX 27 octombrie 2024. Ce sărbătoare mare prăznuiesc creștinii

Sărbătoare mare pe 27 octombrie [Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și superstiții de Sfântul Dimitrie cel Nou! Ce trebuie să știi despre sărbătoarea din 27 octombrie.


In articol:

Pe 27 octombrie 2024, credincioșii ortodocși din România marchează o sărbătoare importantă: prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, alături de Sfântul Mucenic Nestor.

Sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou se află în Catedrala Patriarhală din București, unde numeroși pelerini vin să se închine și să aducă rugăciuni. Această zi specială este una de mare semnificație pentru credincioși, având o însemnătate aparte în tradiția ortodoxă și fiind însoțită de diverse obiceiuri și superstiții.

Cine a fost Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou?

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a trăit în secolele XII-XIII, în timpul Țaratului Vlaho-Bulgar, într-un sat numit Basarabov, situat pe malul râului Lom.

La început, el a fost un simplu păstor de vite, însă, dorind să-și dedice viața credinței și să se îndepărteze de cele lumești, a decis să se retragă într-o peșteră din apropierea satului său. Acolo, Dimitrie a dus o viață ascetică, iar ulterior a intrat în monahism, trăind în mănăstirea din peșteră. Despre viața sa ascetică, „Viețile Sfinților” notează: „Dar cine poate spune ostenelile, postul, rugăciunea și privegherile pe care le făcea și prin care s-a învrednicit și de darul facerii de minuni? El și-a cunoscut și vremea ieșirii sufletului din trup când, intrând în mijlocul a două pietre, și-a dat prealuminatul său suflet în mâna lui Dumnezeu.” După moartea sa, moaștele Sfântului Dimitrie au fost descoperite în mod miraculos. Se spune că îngerul Domnului i s-a arătat în vis unei copile, arătându-i locul unde se aflau. Copila a povestit părinților săi despre vis, iar aceștia au mers la locul indicat, alături de preoți și alți credincioși. Acolo, au descoperit moaștele Sfântului Dimitrie, pline de mâl, dar „strălucind ca aurul”. Vestea descoperirii lor s-a răspândit rapid în ambele părți ale Dunării, iar mulți credincioși au venit să se închine la moaște și să ceară ajutorul Sfântului.

Sfântul Dimitrie cel Nou, prăznuit pe 27 octombrie
Sfântul Dimitrie cel Nou, prăznuit pe 27 octombrie[Sursa foto: PixaBay]

Cum au ajuns moaștele Sfântului Dimitrie la București?

În perioada războiului ruso-turc (1768-1774), un general rus a intenționat să ducă moaștele Sfântului Dimitrie în Rusia. Totuși, Hagi Dimitrie, un creștin prezent la acel moment, l-a rugat pe general să lase sfintele moaște în Țara Românească, ca un semn de mângâiere pentru poporul român afectat de război. Generalul a acceptat, iar moaștele au fost aduse în București și așezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană, în iulie 1774. Astfel, Sfântul Dimitrie cel Nou a devenit Ocrotitorul Bucureștilor, iar în 1955 cultul său a fost extins în toată România.

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou aduc mângâiere credincioșilor de 27 octombrie
Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou aduc mângâiere credincioșilor de 27 octombrie[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Mesaje și urări de „La mulți ani” de Sfântul Dimitrie: "Sper ca această zi să îți aducă noroc și iubire și să ne trăiești mulți ani în sănătate și fericire!”

Tradiții și superstiții de Sfântul Dimitrie cel Nou

Ziua de 27 octombrie este marcată de mai multe tradiții și superstiții, multe dintre ele având legătură cu previziuni asupra vremii și recoltelor. De exemplu, se spune că: dacă afară este noroi, iarna va veni în patru săptămâni, dacă cerul este senin și plin de stele, anul următor va aduce o recoltă bogată și dacă în această zi cade zăpadă, se crede că luna mai va fi una cu vreme capricioasă.

Tradiții și superstiții de Sfântul Dimitrie cel Nou
Tradiții și superstiții de Sfântul Dimitrie cel Nou[Sursa foto: PixaBay]

Ce nu trebuie să faci pe 27 octombrie

Tradițiile religioase și populare ne învață că în această zi trebuie să fim mai buni și să evităm conflictele și comportamentele negative. Biserica recomandă evitarea certurilor, calomniei, bârfelor și invidiei, dar și a refuzului de a-i ajuta pe cei care îți cer sprijinul. De asemenea, superstițiile populare indică faptul că nu este bine să împrumuți bani în această zi și că trebuie să respecți promisiunile făcute.

Citește și: Calendar ORTODOX 26 octombrie 2024. Ce sărbătoare importantă prăznuiesc creștinii