Pe data de 6 octombrie are loc o sărbătoare cu o semnificație aparte pentru credincioși. Românii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Toma, cel care a spus că nu va crede în Învierea Domnului până nu va vedea. El este cunoscut datorită acestui episod, dar și datorită mărturisirii sale de credință după ce s-a convins că Iisus Hristos a înviat: „Domnul meu și Dumnezeul meu!”. Iată ce trebuie să știi despre Sfântul Apostol Toma, dar și rugăciunea care se citește în ziua în care este sărbătorit pentru a scăpa de necazuri.
Sfântul Toma a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos și este prăznuit în fiecare an la data de 6 octombrie.
Atunci când s-a arătat apostolilor, la 12 zile de la Înviere, Iisus Hristos i-a spus lui Toma: "Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27).
După Cincizecime, Sfântul Apostol Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India. Acolo, el a întemeiat biserici, a sfințit preoți și episcopi și a convertit doua surori, pe Tertiana și Migdonia. În cele din urmă, acesta a fost martirizat la Calamina (Mylapore), lângă Madras. Smideu, soțul Tertianei, a fost cel care l-a osândit la moarte, iar cinci soldați l-au ucis cu lancea. Moaștele sale au fost aduse la Edessa, în anul 165.
Citește și: Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față de tatăl său celebru
"Apostole Sfânt Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre. Sfânt Apostol al lui Hristos, roagă-te și cere pentru noi ajutor de sus, ca să nu ne împiedicăm de piatra ispitirii, ci să mergem pe calea poruncilor lui Hristos. Fii ajutorul nostru și apărător în toată viața noastră. Ajută-ne să săvârșim această viață cu frică de Dumnezeu și cu evlavie și să ne învrednicim de răpuns bine-primit la strașnica judecată, ca să preaslăvim preafrumosul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin."