Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an la data de 8 noiembrie. Aceștia sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri, dar și cei care primesc misiuni speciale din partea lui Dumnezeu. Arhanghelul Mihail a fost cel care a luat cuvântul atunci când îngerii s-au răzvrătit, sub conducerea lui Lucifer, astfel că acum păzește dreptatea și pedepsește păcatul. Arhanghelul Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus Hristos și este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. Sărbătoarea celor doi mari sfinți este așteptată cu bucurie de credincioși. Aceștia au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a scăpa de necazuri și a avea noroc. Iată care sunt acestea.
Citește și: Oana Radu, criticată de internauți pentru faptul că s-a îngrășat din nou. Reacția vedetei
Pe data de 8 noiembrie, când sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavril, românii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri, care au fostra transmise din generație în generație. Cei doi Arhangheli sunt cunoscuți drept ocrotitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, astfel că în ziua în care sunt prăznuiți este bine să aprindem o lumânare, lumina ei fiind cea care ne va călăuzi sufletele spre Rai.
În Transilvania și în Bucovina, gospodinele pregătesc „turta areților” din porumb sau grâu. Aceasta se aruncă în mijlocul oilor și se spune că dacă va rămâne cu fața în sus, atunci le va merge bine oilor și vor avea miei sănătoși.
Se spune că vremea de Sfinții Mihail și Gavril este aproape întotdeauna frumoasă, motiv pentru care data de 8 noiembrie marchează, potrivit tradiției, ”Vara Arhanghelilor”.
De Sfinții Mihail și Gavril, milioane de români își sărbătoresc ziua de nume, alături de familie sau prieteni. Persoanele care poartă numele celor doi sfinți, precum Mihai, Mihaela, Michi, Miki, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavrilă sau Găbița vor primi mesaje, urări și felicitări din partea apropiaților.
Ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Mihail și Gavril este marcată și de anumite interdicții. Românii nu au voie să muncească, iar cei care nu țin cont de acest lucru vor pleca din această lume în chinuri cumplite. Gospodinele nu au voie să coasă, să spele haine sau să desfășoare alte treburi, mai mici sau mai grele, în casă. De asemenea, credincioșii trebuie să se abțină de la vorbe rele, bârfe sau de la certuri. Această sărbătoare le oferă oportunitatea să meargă la biserică și să se roage pentru a fi iertați de păcate, astfel că este bine să se abțină de la patimi, gânduri necurate și fapte rele față de aproapele lor.