- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Calendar ORTODOX 9 februarie 2025: Ce sfânt mare făcător de minuni și ocrotitor al căsniciilor sărbătoresc creștinii?

Sfântul Mucenic Nichifor, cunoscut drept un mare făcător de minuni și ocrotitor al celor căsătoriți, este sărbătorit în fiecare an la data de 9 februarie. Acesta a fost torturat și amenințat pentru că a refuzat să se închine zeilor, iar în cele din urmă a fost ucis în locul prietenului său, care se lepădase de Dumnezeu de teama chinurilor la care urma să fie supus. Iată ce trebuie să știi desprea viața Sfântului Nichifor.

Cine a fost Sfântul Mucenic Nichifor?
Sfântul Nichifor este prăznuit la data de 9 februarie, când credincioșii se roagă pentru a scăpa de necazuri, dar și pentru a avea o căsnicie fericită și împlinită.
Atunci când și-a venit în fire, Sfântul Nichifor a trimis niște prieteni la preotul Sapriciu pentru a-și cere iertare. Având în vedere că preotul nu a primit iertarea, sfântul a mers la el personal.
Deși a căzut la picioarele lui și l-a rugat să-l ierte, Sapriciu nu a fost dispus să o facă. Sfântul Nichifor a plecat în cele din urmă rușinat din calea lui. În perioada în care creștinii erau prigoniți pentru credința lor, preotul Sapriciu a primit pedeapsa de a i se tăia capul. Sfântul Nichifor, auzind vestea, a mers din nou să își ceară iertare, însă și de data aceasta prietenul lui l-a refuzat. Atunci Dumnezeu a luat harul său de la Sapriciu și acesta s-a lepădat imediat de credința lui, făgăduind că va aduce jertfă zeilor. Văzând cele întâmplate, Sfântul Nichifor a început să strige către călăi: "Eu sunt crestin si cred in Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepadat! Deci, taiati-ma pe mine in locul lui. Sunt crestin si zeilor vostri nu ma inchin si nu voi jertfi". În cele din urmă, după ce a fost torturat și amenințat, Sfântului Nichifor i-a fost tăiat capul în locul prietenului său.
Ce sărbători importante mai au loc până la finalul lunii februarie 2025?
Luna februarie este marcată de sărbători cu o semnificație aparte pentru credincioși. Având în vedere că aceasta predece Postul Paștelui, este privită drept o perioadă de reflecție, în care creștinii încep să renunțe la lucrurile care nu sunt plăcute lui Dumnezeu. Prima sărbătoare cu cruce roșie din lună a fost Întâmpinarea Domnului, ce amintește de momentul în care Fecioara Maria și Iosif l-au dus la Templu pe Iisus Hristos la 40 de zile de la naștere pentru a fi închinat lui Dumnezeu.
Pe data de 10 februarie va fi prăznuit Sfântul Haralambie, considerat ocrotitor împotriva bolilor și epidemiilor. Această sărbătoare este trecută în calendarul ortodox cu cruce neagră. Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul sunt sărbătorite pe data de 24 februarie, marcând un moment de imensă bucurie pentru credincioși. În luna februarie, pe data de 29, vor fi sărbătoriți și Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman, precum și Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul.
Pe data de 22 februarie este Sâmbăta celor adormiți sau Moșii de iarnă, iar cu această ocazie se fac pomeni pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. În ultimul weekend al lunii se sărbătorește Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, când se lasă sec de carne.