- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Calendar ortodox APRILIE 2025: Care sunt sărbătorile cu cruce roșie de care trebuie să ții cont neapărat

Luna aprilie marchează trecerea de la sezonul rece, la cel cel cald, iar cu această ocazie românii se vor bucura de zile mai lungi, mai luminoase și mai călduroase. Aceasta este marcată de unele dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, mai exact Floriile și Învierea Domnului, care ocupă un loc aparte în sufletele creștinilor și sunt încărcate de tradiții și obiceiuri. De asemenea, credincioșii vor prăznui și alte sărbători importante în următoarele săptămâni. Iată care sunt acestea.
Ce sărbători importante au loc în aprilie 2025?
În luna aprilie, creștinii sărbătoresc 5 sărbători importante, care sunt trecute în calendarul ortodox cu cruce roșie. Iată care sunt acestea și ce semnificație au.
Vineri, 11 aprilie-Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
Sfântul Calinic s-a născut în București în anul 1787, iar la vârsta de 20 de ani a ajuns la Mănăstirea Cernica aflată în apropiere, unde duhovnicului său l-a îndemnat să devină monah, potrivit crestinortodox.ro. În cele din urmă, el a fost ales în fruntea episcopiei Râmnicului, iar câțiva ani mai târziu a construit catedrala episcopală de la Râmnicu Vâlcea. Sfântul Calinic a clădit și Mănăstirea Frăsinei, unde nu au voie să meargă femeile și a înființat o tipografie.
Pentru curăția vieții sale, el a fost canonizat și este sărbătorit acum la data la care a trecut la cele sfinte. Moaștele sale se află la Mănăstirea Cernica.
Duminică, 13 aprilie-Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim
Floriile sunt sărbătorite anul acesta pe data de 13 aprilie și amintesc de Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, călare pe un asin, înainte de patimile sale.
Mântuitorul nu a fost singur, ci a fost înconjurat de cei 12 apostoli. Mulțimea recunoscându-l drept Fiul lui Dumnezeu l-a întâmpinat cu ramuri de finic și de măslin și cântări de bucurie. Marea sărbătoare din Postul Paștelui simbolizează biruița lui Iisus asupra morții lui Lazăr, dar și vestește Învierea Sa. În această zi sfântă, credincioșii duc la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfințite, iar apoi la duc acasă și le pun la icoane.Duminică, 20 aprilie-Învierea Domnului
Creștinii sărbătoresc anul acesta Paștele Catolic și Paștele Ortodox la aceeași dată. Această sărbătoare amintește de Învierea lui Iisus Hristos după ce acesta a trecut prin chinuri cumplite, a fost răstignit pe cruce și a murit. Învierea a fost descoperită de femeile mironosițe, care au venit cu miresme la mormântul lui pentru a-i unge trupul așa cum era obiceiul. Maria Magdalena a ajuns prima la mormânt și a văzut piatra ridicată și mormântul gol. Uimită și crezând că trupul lui Iisus a fost furat, ea a mers să le dea de veste apostolilor. În acest timp, femeile mironosițe au fost întâmpinate de Hristos, care le-a îndrumat să se bucure și să vestească tuturor Învierea Sa. Zilele de 22 și 23 aprilie sunt, de asemenea, trecute cu cruce roșie în calendar, fiind legate de Paște. Cu ocazia acestei sărbători importante, credincioșii merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă, ciocnesc ouă roșii, îmbracă haine noi și sunt mai buni și mai darnici cu cei din jur.
Miercuri, 23 aprilie-Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Sfântul Gheorghe s-a născut într-o familie creștină din Capadocia, iar la o vârstă fragedă a rămas fără tată, acesta fiind ucis pentru că a mărturisit credința creștină. El s-a mutat ulterior în Palestina cu mama lui, unde și-a început cariera militară și a devenit comandant în armata împăratului Dioclețian. În cele din urmă, Sfântul a mărturisit că este creștin chiar în fața împăratului și după numeroase chinuri a fost condamnat la moarte prin decapitare. După ce a trecut la cele sfinte, el s-a arătat mare făcător de minuni, venind în ajutorul tuturor cel care îl chemau prin rugăciuni.

Vineri, 25 aprilie-Izvorul Tămăduirii
Izvorul Tămăduirii este sărbătorit în vinerea din Săptămâna Luminată și amintește de o minune săvârșită de Fecioara Maria. Înainte să ajungă împărat, Leon cel Mare a găsit un orb într-o pădure, care i-a cerut apă. Acesta l-a dus la un izvor indicat de Maica Domnului și s-a vindecat imediat. Pentru a-i mulțumi, el a ridicat o biserică în apropierea izvorului atunci când a ajuns împărat.