- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Calendar ORTODOX noiembrie 2024. Câte sărbători importante cu cruce roșie prăznuiesc creștinii
Ultima lună de toamnă aduce sărbători importante pentru creștini, care sunt trecute în calendarul ortodox cu cruce roșie. De asemenea, tot în luna noiembrie, începe și Postul Crăciunului. La începutul lunii este trecută și o sărbătoare cu cruce neagră, mai exact Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă. Iată tot ce trebuie să știi despre sfinții prăznuiți luna aceasta, dar și despre celelalte sărbători din calendar.
Ce sărbători au loc în luna noiembrie 2024?
În luna noiembrie, credincioși vor prăznuit trei sărbători importante. Pe 2 noiembrie este Sâmbăta Morților, cu ocazia căreia se fac pomeni, pe 8 noiembrie este Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, pe 21 noiembrie pică Intrarea în biserică a Maicii Domnului, iar pe 30 noiembrie se va sărbători Sfântul Andrei. De asemenea, în calendarul ortodox mai apar și alte sărbători care sunt mai puțin cunoscute de români, printre care Sfântul Nectarie (9 noiembrie), Sfântul Mina (11 noiembrie), Sfântul Ioan Gură de Aur (13 noiembrie) și Sfânta Muceniță Ecaterina (25 noiembrie).
Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă
De Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă, credincioșii au ocazia să facă pomeni pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Această sărbătoare are o semnificație aparte pentru români, deoarece alimentele date de pomană au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârșite în timpul vieții. Pe data de 2 noiembrie, familiile celor care au părăsit această lume vor merge la biserică pentru a se ruga, dar și la cimitir, unde vor curăța mormintele, vor așeza flori și lumânări.
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie, reprezintă un motiv de bucurie pentru toți credincioșii, mai ales că mulți dintte ei își sărbătoresc și onomastica. Sfinții Mihail și Gavriil sunt cunoscuți drept cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în icoane purtând haine de ostaș și se spune că la sfărșitul lunii, morții vor învia la auzul trâmbiței sale.
Sfântul Arhanghel Gavriile este cel care i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus Hristos.Intrarea în biserică a Maicii Domnului
Intrarea în biserică a Maicii Domnului marchează ziua în care Fecioara Maria a fost adusă la Templul din Ierusalim de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Ea a fost închinată de Arhiereul Zaharia în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu. Maica Dmnului a petrecut acolo 12 ani.
Sfântul Apostol Andrei
Sfântul Apostol Andrei reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din luna noiembrie. Cu această ocazie, milioane de români își sprbătoresc ziua de naștere, iar bugetarii au liber de la serviciu. Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Petru, iar împreună cei doi au fost primii ucenici ai lui Iisus Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Andrei a plecat să predice religia creștină în Scytia și Asia Mică. În cele din urmă, el a fost martirizat pe teritoriul Greciei, fiind răstignit pe o cruce în formă de „X”. Acum, românii îl sărbătoresc cu mare bucurie și au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pe 30 noiembrie, printre care punerea grâului la încolțit.
Când începe Postul Crăciunului în noiembrie 2024?
Postul Crăciunului îi pregătește pe credincioși să întâmpine cu sufletul curat una dintre cele mai importante sărbători din timpul anului, mai exact Nașterea Domnului. Acesta începe joi, 14 noiembrie, cu Lăsata Secului, și se va încheia marți, pe 24 decembrie. De obicei, postul începea pe 15 noiembrie, însă având în vedere că această dată pică vinerea în 2024, se lasă sec cu o zi înainte. Așadar, timp de 40 de zile,românii vor exclude din alimentația lor alimentele de origine animală sau „de dulce”, se vor ruga, vor face fapte bine și se vor abține de la faptele rele, care nu sunt plăcute lui Dumnezeu.
Primele săptămâni din Postul Crăciunului sunt mai permisive, astfel că românii pot consuma pește, vin și untdelemn în zilele cu dezlegare. Ulterior, după data de 20 decembrie, postul devine mai aspru. În 2024, zilele cu dezlegare la pește sunt următoarele: 21 noiembrie, când este Intrarea în biserică a Maicii Domnului, zilele de sâmbără și duminică; 23,24 și 30 noiembrie, 1, 7, 8, 14 și 15 decembrie și de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.