Close sidebar
Actualitate

Calendar ortodox OCTOMBRIE 2024. Cele 4 sărbatori importante ale lunii de care trebuie să ții cont neapărat

Luna octombrie începe cu o sărbătoare importantă  [Sursa foto: Facebook]

Patru sărbători sunt trecute cu cruce roșie în calendarul ortodox pentru luna octombrie 2024. Iată care sunt acestea și de ce sunt atât de importante.


In articol:

Luna octombrie marchează trecerea de la sezonul cald, la cel rece, deoarece atunci începe să cadă bruma, iar temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute. Aceasta aduce patru mari sărbători pentru creștini, care sunt trecute în calendarul ortodox cu cruce roșie. Aceasta au o semnificație aparte pentru credincioși și sunt însoțite de diferite tradiții sau superstiții. Iată ce trebuie să știi despre sărbătorile din a doua lună de toamnă.

Citește și: Cine este proaspătul soț al Marei, fiica Ralucăi Moianu. Tânăra s-a căsătorit la doar 19 ani. Mesajul fostei prezentatoare TV

Ce sărbătorim în luna octombrie 2024?
În luna octombrie au loc patru sărbători cu cruce roșie [Sursa foto: Facebook]

Ce sărbători au loc în octombrie 2024?

Luna octombrie este marcată de trei sărbători importante pentru creștini. În prima zi a lunii este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului, pe 14 octombrie este sărbătorită Sfânta Parascheva, pe 26 octombrie este Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie pică Sfântul Dimitrie Basarabov.

Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea care deschide luna octombrie. Potrivit creștinortodox.ro, aceasta a fost rânduită de Biserică pentru a ne aminti de o minune petrecută în cetatea Vlaherne, în anul 911. La vremea respectivă, în biserică se făcea priveghere pentru salvarea cetății, care era asediată. Într-o noapte, Fecioara Maria a apărut în fața mulțimii și s-a rugat cu ochii în lacrimi, alături de apostoli, sfinți și mucenici. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini, deasupra capetelor credincioșilor, iar prim rugăciunile Maicii Domnului, cetatea a fost apărată, iar oamenii au fost feriți de suferință. Această sărbătoare este destinată celor care se confruntă cu greutăți. Dacă se vor ruga pe data de 1 octombrie, atunci Fecioara Maria îi va scăpa de orice suferință sau necaz. Credincioșii țin post în ziua în care care este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului și au grijă să fie mai buni cu cei din jur.

Ce trebuie să știi despre sărbătorile din octombrie 2024?
Iată ce prăznuim în luna octombrie 2024 [Sursa foto: Facebook]

Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Pasascheva este sărbătorită în fiecare an la data de 14 octombrie. Aceasta s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Se spune că la vârsta de 10 ani, în timp ce se afla în biserică, ea a auzit cuvintele Mântuitorului. Mai întâi, Sfânta Parascheva a decis să își doneze hainele săracilor, iar apoi s-a retras în pustietate. Urmând sfaturile unor viețuitori aleși, s-a îndreaptat spre ținutul Pontului, iar timp de 5 ani s-a oprit la mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea. Ea a plecat, ulterior, spre Țara Sfântă dorindu-și să își petreacă ultimii ani din viață acolo. După ce a ajuns în Ierusalim, Sfânta Parascheva a petrecut o perioadă la o mănăstire de călugărițe. Se spune că ea s-a întors în satul natal, iar acolo s-a stins din viață, fără ca nimeni să știe cine este.

Citește și: Cine este iubitul Alessiei Năstase, fiica Amaliei și a lui Ilie Năstase

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul din Mir, este prăznuit la data de 26 octombrie. El a fost fiul prefectului din Tesalonic, iar după moartea acestuia a devenit guvernator. Dimitrie nu a ascuns faptul că este creștin, astfel că a fost întemnițat. La vremea respectivă, cei care mărturiseau credința creștină erau trimiși să lupte cu gladiatorii. Aceste prcatici au continuat până când un tânăr pe nume Nestor cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie pentru a-l ucide pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului. Astfel, el pune capăt luptelor sângeroase. Împaratul Maximian cere să îi fie tăiat capul lui Nestor, iar Dimitrie ajunge să fie străpuns cu sulițe. Cu toate acestea, din trupul lui a ieșit doar mir tămăduitor de boli. Moaștele sfântului se află la Tesalonic acum.

Patru sărbători importante au loc în luna octombrie
Află ce sărbători au loc în a doua lună de toamnă[Sursa foto: Facebook]

Sfântul Dimitrie Basarabov

Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov este sărbătorit pe 27 octombrie. El s-a nascut în satul Basarabi, la sud de Dunare, în secolul al XIII-lea. Despre viața lui nu se știu foarte multe detalii, deoarece acesta s-a retras în peșteră și a trăit acolo multă vreme. Totuși, se spune că înainte să moară el s-a pus între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu. O lungă perioadă moaștele sale s-au aflat sub apă, până când i s-a arătat unei copile care pătimea de duh necurat. Părinții ei au găsit ulterior moaștele sfântului și le-au dus la biserica din Basarabi. În 1774, moaștele au fost așezate cu cinste la actuala Catedrală Patriarhala din Bucuresti.