Sfântul Andrei reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesta este trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie, iar credincioșii au liber de la serviciu pentru a putea merge la biserică, pentru a se ruga și pentru a petrece timp alături de cei dragi. Sfântul Andrei este considerat cel care a adus creștinismul pe teritoriul țării noastre, astfel că ocupă un loc special în sufletele românilor. Aceștia au grijă să respecte pe data de 30 noiembrie anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de noroc, dar și pentru a fi feriți de rele. Iată ce e bine să faci de Sfântul Andrei.
Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an la data de 30 noiembrie, iar cu această ocazie credincioșii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Aceștia pun grâu la încolțit pentru a vedea ce le aduce noul an.
În noaptea Sfântului Andrei, tinerele nemăritate apelează la tot felul de trucuri pentru a-și afla ursitul. Acestea pregătesc o turtă sărată și îl așteaptă în vis pe alesul inimii lor să le aducă apă pentru a-și potoli setea.
Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, animalele încep să vorbească, iar cei care le aud vor muri.
Cei care țin Postul Crăciunului au dezlegare la pește, astfel că pe parcursul zilei pot consuma acest aliment, alături de cei dragi. De asemenea, de Sfântul Andrei, sute de mii de români își sărbătoresc ziua de nume. Aceștia petrec astfel mai mult timp cu familia și primesc cele mai frumoase mesaje și urări din partea celor aflați la distanță.
În ziua în care este sărbătorit Sfântul Andrei nu se muncește. Gospodinele nu au voie să spele haine, să coasă sau să dea cu mătura în casă, deoarece riscă să atragă spiritele malefice. De asemenea, ele nu au voie să lase pe afară niciun obiect. Pe data de 30 noiembrie nu sunt încurajate deplasările, astfel că ar fi bine ca românii să petreacă această zi acasă. De Sfântul Andrei nu se spun vorbe rele, nu se bârfește și nu este bine ca oamenii să se certe între ei, deoarece riscă să fie nefericiți tot anul.
„Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine. Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi nevrednicii și păcătoșii. Și că cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să-ți cântăm ție: bucură-te făcătorule de minuni, Sfânte Părinte Andrei. Privește către cei care se roagă către tine și cu bunătate părintească tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor care cânta lui Dumnezeu.
Puterea cerească umbrând duhul tău, ca dintr-un soare slobozește sfinte razele darurilor către cei ce se ating de ele și tămăduiește pe toți cei bolnavi cu trupul său cu sufletul. Vifor de ispite și furtuni de nevoi învăluindu-ne pe noi, cu credință alergăm către tine Sfânte ca prin rugăciunile tale să le preschimbi pe toate în liniște. Vrând Făcătorul tuturor făpturilor să ne mântuiască de înșelăciunea dușmanilor, te-a trimis la noi ca pe un apostol, ca prin tine să învățăm să ne îndepărtăm de toate înșelăciunile lumii și prin viața curată să ne apropiem de Dumnezeu.
Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine, pentru aceasta alergăm noi la tine; roagă-te împreună cu noi, pentru ca de rugăciunile tale să se milostivească blândul Isus și să ne dăruiască iertare și dezlegare de păcate, nouă, puțin credincioșilor și păcătoșilor. Și-acum și-n vecii vecilor, de-a pururea. Amin!”