Solstițiul de iarnă va avea loc în câteva luni, moment în care va începe iarna astronomică în emisfera nordică și vara în emisfera sudică. Ziua în care va avea loc acest eveniment este considerată cea mai scurtă zi din an. Aceasta este încărcată de tradiții și obiceiuri care se respectă în țara noastră, dar și în alte zone ale lumii. Iată ce trebuie să știi despre ziua în care va avea loc solstițiul de iarnă în 2024.
Iarna meteorologică începe pe data de 1 decembrie, însă iarna astronimică începe odată cu solstițiul de iarnă. Acesta este legat de mișcarea aparentă a Soarelui pe cer, care are loc datorită mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.
Solstițiul de iarnă marchează momentul în care Soarele se află în cea mai joasă poziție față de emisfera nordică, astfel că ziua este mai scurtă, iar noaptea mai lungă. După acest eveniment, zilele încep să fie mai lungi, iar nopțile mai scurte până pe data de 21 iunie.
Potrivit astro-urseanu.ro, axa polilor Pământului își păstrează direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge pe parcursul unui an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. Atunci când se produce solstițiul de iarnă, Soarele ajunge în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator și efectuează mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”.
Citește și: Visul Mariei Constantin, distrus în copilărie: „Profesoara mea m-a forțat să renunț la pian”
Solstițiul de iarnă reprezintă una dintre cele mai importante zile din calendar, iar oamenii din întreaga lume au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc. În România, se spune că este bine ca prima persoană care îți intră în casă după data de 21 decembrie să fie bărbat. În acest fel, casa și familia vor fi ferite de necazuri și vor avea parte de prosperitate. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii încercau să sperie spiritele rele aprinzând focuri și lumânări.
În unele zone, oamenii sacrificau animale în ziua în care avea loc solstițiul de iarnă. Ulterior, acest obicei a fost înlocuit, iar oamenii au început să taie brazi și să le dea foc. Nu este bine să stai singur acasă în această zi, deoarece se spune că așa vei rămâne până la următorul solstițiu. Tradiția arată că este bine să petrecem ziua de 21 decembrie cu familia sau prietenii. De asemenea, se spune că este bine să dai de pomană oamenilor nevoiași în ziua solstițiului.
Solstițiul de iarnă este marcat și în alte țări de tradiții și obiceiuri. În Marea Britanie, oamenii obișnuiesc să taie vâscul pe 21 decembrie, considerat o plantă cu puteri miraculoase, dar și să se adune la Stonehenge pentru a vedea răsăritul Soarelui. În China are loc festivalul Dōngzhì, iar cu această ocazie oamenii consumă bile de orez, numite tang yuan. În Peninsula Scandinavă se sărbătorește Yule, o sărbătoare păgână, care simbolizează nașterea Soarelui. Aceasta este celebrată cu focuri mari pentru a marca victoria binelui în fața răului.