- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Când au loc următoarele ploi de meteori? Geminidele și Ursidele vor aprinde cerul în decembrie 2024
Pasionații de astronomie se vor bucura până la finalul anului 2024 de încă două ploi de meteori spectaculoase. În luna noiembrie, și-au făcut apariția pe cerul nopții Tauridele de Nord și Sud, dar și Leonidele. Acestea au captat atenția tuturor privitorilor, iar în luna decembrie urmează să fie înlocuite de Geminide și Urside. Iată când vor atinge apogeul și cum poți vedea cât mai multe stele căzătoare.
Când vor atinge Geminidele apogeul?
Geminidele reprezintă una dintre cele mai puternice ploi de meteori din cursul anului, putând fi văzute în cadrul ei sute de stele căzătoare în fiecare oră. În primele zile ale lunii decembrie, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de particule de praf, lăsate în urmă de asteroidul activ (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde și vor lăsa pe cerul nopții o dâră luminoasă.
”Pe 13 spre 14 decembrie, de exemplu, atunci se pot vedea Geminidele, cam 100-120 de stele căzătoare pe oră, în comparație cu 10-15- Tauridele-, eu zic că e ceva total diferit. Deci cel mai bine este în decembrie de văzut stele căzătoare, în august și în ianuarie, pe 3-4. În decembrie, dacă mergeți, nu aveți nevoie de telescop, binoclu sau lunetă, doar cu ochiul liber. Singura aparatură de care ai nevoie e de o mașină cu care să te deplasezi din oraș, la marginea orașului. Asta e tot. Nu te ajută să te uiți prin telescop, deoarece ele îți arată doar o parte mică de cer, iar stelele căzătoare apar așa, aleatoriu, pe cer și se văd o fracțiune de secundă. Deci sunt slabe șanse să-ți apară una fix în fața telescopului, nu există așa ceva”, a explicat Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, pentru Ziare.com.
În ce perioadă se vor vedea pe cer Ursidele?
După Geminide, cerul nopții va fi aprins de Urside. Acestea vor atinge apogeul între 22 și 23 decembrie, după solstițiul de iarnă. Chiar dacă nu sunt atât de numeroase, acestea sunt așteptate cu bucurie de către pasionații de astronomie.
O ploaie de meteori este denumită după constelația din care pare să emane meteorii, cunoscută sub numele de radiant. Ploaia de meteori Urside pare să provină din direcția Carului Mic (Ursa Minor), iar radiantul va urca mai sus pe cer în orele premergătoare zorilor. La fel ca în cazul Geminidelor, Ursidele pot fi observate fără echipament special, doar cu ochiul liber din zonele aflate la marginea orașelor, din zonele montane sau din cele rurale, unde nu sunt foarte multe lumini.