Close sidebar
Stiri

Când este echinocțiul de primăvară în 2022. Data în care ziua va fi egală cu noaptea

[Sursa foto: Facebook ]

Echinocţiul de primăvară are loc atunci când ziua este egală cu noaptea, în fiecare loc de pe Pământ.


In articol:

 Echinocţiul de primăvară reprezintă fenomenul prin care ziua şi noaptea devin egale. Din acel moment, în emisfera nordică începe primăvara astronomică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică.

Când are loc echinocţiul de primăvară în 2022

 Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, pe 20 sau pe 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. 

Când este echinocțiul de primăvară în 2022. Data în care ziua va fi egală cu noaptea

 Al doilea echinocțiu al anului are loc când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. 

 Observatorul Astonomic "Amiral Vasile Urseanu" a anunţat că echinocţiul de primăvară în 2022 va avea loc pe data de 20 martie, la ora 17:33. Din acel moment, ziua va deveni mai lungă, iar iarna mai scurtă, până la echinocţiul de toamnă, când rolurile se vor inversa. Atunci, ziua se va micşora tot mai mult, iar noaptea se va mări.

Când este echinocțiul de primăvară în 2022. Data în care ziua va fi egală cu noaptea

Citeste si: Un satelit rusesc de 20 de tone urmează să lovească Pământul. Unde se va prăbuși

Tradiţii şi obiceiuri de echinocţiul de primăvară

 În urmă cu sute de ani, echinocţiul de primăvară era asociat cu creşterea fertilităţii pământului. Strămoşii aveau tot felul de ritualuri păgâne, pe care le practicau în acea perioadă. Se spune că dansau pentru roade mai bogate, însă odată cu introducerea creştinismului în ţara noastră, au fost adoptate şi altfel de obiceiuri.

 În mediul rural încă se mai aprind focuri mari, pentru a "arde" iarna, aceasta fiind o tradiţie care se numeşte Focurile Sfinţilor.

Magia focului, îmbinată cu rugile pentru sfinţi, vor ajuta lumina să învingă, conform tradiţiei populare. În acelaşi timp cu echinocţiul de primăvară va începe şi sezonul agrar. Potrivit tradiției, copiii trebuie să bată ritualic pământul cu bețe sau ciomage, ca să alunge frigul, în timp ce rostesc: ”Intră frig să ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.